«Βόμβα» για τα νησιά στο τελικό κείμενο του νόμου - Όλες οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής

«Βόμβα» για τα νησιά στο τελικό κείμενο του νόμου - Όλες οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής
Στο φως της δημοσιότητας ήρθε πριν από λίγη ώρα τα τελικό κείμενο του νόμου με τα προαπαιτούμενα μέτρα όπως ψηφίστηκε τα ξημερώματα από τη Βουλή. (Δείτε ΕΔΩ).

Το κείμενο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς οι αλλαγές γίνονταν κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Τελευταία στιγμή αποφασίστηκε το σύνολο των γαλακτοκομικών προϊόντων να παραμείνουν στο 13% (αρχικά υπήρχαν εξαιρέσεις όπως για τα γιαούρτια με φρούτα, τριμμένα τυριά κλπ), τελευταία στιγμή αποφασίστηκε να καταργηθεί η έκπτωση του 30% για όλα τα νησιά του Αιγαίου χωρίς εξαιρέσεις.

Με βάση την τελική μορφή όμως προκύπτει και μια επώδυνη αλλαγή. Ενώ το κείμενο που είχε κατατεθεί στη Βουλή αρχικά έλεγε ότι οι χαμηλοί συντελεστές θα παραμείνουν στα απομακρυσμένα νησιά, με την τελική έκδοση του νόμου προβλέπεται ότι το ευνοϊκό καθεστώς θα καταργηθεί για όλες τις περιοχές στο τέλος του 2016.

Μεγάλη περικοπή έχει πέσει στις υπηρεσίες που ήταν στο 13%.Στο τελικό κείμενο του νόμου προβλέπεται ότι παροχή υπηρεσίας με συντελεστή 13% θα ισχύει πλέον μόνο για τις ακόλουθες κατηγορίες:

1. Εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων για τα οποία ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε έξι τοις εκατό (6%).

2. Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα από 1.10.2015.

3. Η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας, παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών και ατόμων με ειδικές ανάγκες γενικά.