Βαρουφάκης στον Guardian: Η Γερμανία θέλει Grexit για να φοβίσει τους Γάλλους

Βαρουφάκης στον Guardian: Η Γερμανία θέλει Grexit για να φοβίσει τους Γάλλους
Σε νέο άρθρο του που δημοσιεύεται στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης αναλύει τους λόγους που η Γερμανία επιμένει τόσο πολύ σε ένα Grexit.

«Πεποίθησή μου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση για να εκφοβίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να δεχθούν το μοντέλο του μιας πειθαρχημένης ευρωζώνης», τονίζει.

«Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων χρειάζεται ένα Grexit για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», συνεχίζει ο Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία θέλει να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα για να πειθαρχήσει τους Γάλλους.

«Ξαφνικά, το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος χωρίς το οποίο ο κίνδυνος ενός Grexit θα εξασθενούσε απέκτησε νέα χρησιμότητα για τον Σόιμπλε», σημειώνει ο Βαρουφάκης.

Όπως εξηγεί ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών όταν «το ελληνικό κράτος έγινε αφερέγγυο» επιλέχθηκε η «τοξική επιλογή»: «η χορήγηση νέων δανείων σε μια χρεοκοπημένη οντότητα, παριστάνοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα παραμείνει αξιόχρεη».

Μετά την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, συνεχίζει ο Βαρουφάκης, «μια μεγάλη πλειοψηφία στο εσωτερικό του Eurogroup, υπό την επιρροή του Σόιμπλε, υιοθέτησε το Grexit ως την προτιμώμενη έκβαση ή ως ένα όπλο επιλογής εναντίον της κυβέρνησής μας».