Οι εφημερίδες σήμερα Τρίτη (30.06.15)

Οι εφημερίδες σήμερα Τρίτη (30.06.15)
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Συντάξεις με δάκρυα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "νέες ουρές στα γκισέ των τραπεζών αναμένονται από την Τετάρτη ή την Πέμπτη με τη λύση με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χιλιάδων συνταξιούχων που δεν έχουν κάρτες ΑΤΜ και συνεπώς δεν μπορούν να πάρουν ούτε μέρος της σύνταξής τους. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι μεθαύριο Πέμπτη θα ανοίξουν σε όλη τη χώρα 850 τραπεζικά υποκαταστήματα και συγκεκριμένα 250 της Εθνικής, 250 της Τράπεζας Πειραιώς, 200 της Alpha Bank και 150 της Eurobank τα οποία θα εξυπηρετήσουν μόνο συνταξιούχους".

ΕΘΝΟΣ: "Αγωνία για τις συντάξεις".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε "Γολγοθά" για τους συνταξιούχους εξελίσσονται το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή ημερήσιου ορίου στις αναλήψεις μετρητών. Και χθες χιλιάδες ήταν αυτοί που συνέρρευσαν μπροστά από τα ΑΤΜ, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να εισπράξουν ούτε ένα ευρώ. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα υποκαταστήματα που θα ανοίξουν προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι συνταξιούχοι δεν διαθέτουν κάρτα αναλήψεων. Πάντως το ανώτατο όριο θα είναι και για αυτούς 60 ευρώ το 24ωρο."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ναι" φεύγει "όχι" και πάμε για ...δραχμή".

Η εφημερίδα γράφει ότι "την αποχώρησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας σε περίπτωση που η απόφαση του δημοψηφίσματος της Κυριακής είναι υπέρ του "Ναι", προανήγγειλε ο κ. Τσίπρας. "Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Εάν ο ελληνικός λαός ψηφίσει "Ναι" , θα σεβαστώ τη λαϊκή ετυμηγορία και θα δρομολογήσω τις σχετικές διαδικασίες, προκειμένου η απόφαση των ψηφοφόρων να γίνει νόμος του κράτους. Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση γιατί με επέλεξαν οι πολίτες. Θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας", τόνισε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης στην ΕΡΤ".

ΕΣΤΙΑ: "Έμφραγμα στην οικονομία. Το κλείσιμο των τραπεζών παρέλυσε τα πάντα".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "μέχρι το περασμένο Σάββατο, αυτά ήταν μια ανησυχία που όλοι εύχονταν να μην επιβεβαιωθεί. Τώρα έγιναν πραγματικότης. Η καταστροφή είναι πλέον εν δυνάμει. Κλειστές τράπεζες,"έμφραγμα" στην οικονομία, τεράστιες απώλειες στο ΑΕΠ, βουτιά σε ύφεση και ανυπολόγιστη ζημιά, που θα απαιτηθούν χρόνια για να αποκατασταθεί. Ελπίζουμε να αποφευχθούν τα χειρότερα....".

Η ΑΥΓΗ: "Όχι ή εκλογές. Καθαρό μήνυμα Τσίπρα για το δημοψήφισμα".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το διακύβευμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής έθεσε με απόλυτη σαφήνεια προς τον ελληνικό λαό ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χθες το βράδυ στην ΕΡΤ και μένοντας πιστός στις προεκλογικές δεσμεύσεις του. "Δεν είμαι", είπε, "πρωθυπουργός παντός καιρού. Θα είμαι παρών όσο ο λαός στηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης να βάλει τέλος στα Μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας. Την πρόταση των θεσμών", συνέχισε, "δεν μπορώ να την υποστηρίξω".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: "Δεν θα ταπεινωθώ".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "σαφές μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έστειλε χθες ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε ότι αν ο ελληνικός λαός πει "ναι" στις προτάσεις των δανειστών, η κυβέρνησή του θα τις ψηφίσει και θα δρομολογήσει τις συνταγματικές διαδικασίες. Απαντώντας στις ευθείες απειλές των εταίρων, εμφανίστηκε ανοιχτός στη διαπραγμάτευση, αλλά τόνισε: "Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε όρθιοι και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιο θα είναι το μέλλον μας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σημάδια αποσύνθεσης της χώρας".

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι " σημάδια αποσύνθεσης άρχισε να παρουσιάζει η χώρα ήδη από τις πρώτες ώρες επιβολής των ελέγχων κεφαλαίων, αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα ενώ παραμένει ουσιαστικά, άγνωστο για πόσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να μην πτωχεύσει ο λαός. Αρκετά ματώσαμε για το κεφάλαιο".

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η επιβολή περιορισμού στις τραπεζικές συναλλαγές θα επιδεινώσει ραγδαία τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, που θα δουν περιορισμό του ήδη τσακισμένου εργατικού-λαϊκού εισοδήματος. Τώρα πρέπει να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε μέτρα που μπορεί να ανακουφίσουν το λαό".

ΤΑ ΝΕΑ: "Στάση πληρωμών σε όλη την αγορά".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε αναγκαστική στάση πληρωμών οδηγήθηκε η αγορά μετά το κλείσιμο των τραπεζών και οι όποιες συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων ουσιαστικά γίνονται μόνο με μετρητά, ενώ καθυστερούν οι μισθοδοσίες και καταγράφονται απολύσεις. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται τα προβλήματα στα ΑΤΜ".

Kontranews: "Αποστασία προσφέρουν 5.000.000 το κεφάλι σε κάθε βουλευτή που θα αποστατήσει για να ρίξουν τον Αλέξη".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μετά την ολοκληρωτική κατάρρευση της βρόμικης επιχείρησης κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού και χειραγώγησης της κυβέρνησης, η μαφία των ξένων τοκογλύφων, σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι έτοιμη να καταφύγει στις γνώριμες πρακτικές εξαγοράς βουλευτών με στρατηγικό στόχο να οργανώσει νέα αποστασία για να γκρεμίσει από την εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πάγωσε" η χώρα. Σοκ και δέος σε οικονομία-κοινωνία".

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, καθώς το νέο αίτημά του για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος για λίγες ημέρες, έως ότου ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα έπεσε στο κενό, μετά την απόρριψή του από το σύνολο των ηγετών και αξιωματούχων της ευρωπαϊκής ένωσης, με εξαίρεση τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστάσιμη".

Η NAYTΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ρολά στην οικονομία".

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ισχυρό κλονισμό έχει υποστεί η εγχώρια οικονομία από την ξαφνική επιβολή των capital controls. Ήδη, μέσα σε ένα 24ωρο, παρά τις μεθοδευμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στο εμπόριο, στις εισαγωγές πρώτων υλών και τις εξαγωγές, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ασταθής. Η βιομηχανία τροφίμων αντέχει μόλις για δέκα ημέρες. Αντίθετα, τα εμπορικά καταστήματα "κλείδωσαν" κιόλας τα ταμεία τους."