Ελλάδα και Ρωσία υπέγραψαν για τον αγωγό φυσικού αερίου

Ελλάδα και Ρωσία υπέγραψαν για τον αγωγό φυσικού αερίου
Υπέγραψαν σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξάντερ Νόβακ την κατασκευή του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα περάσει μέσα από το ελληνικό έδαφος.

Επίσης υπογράφηκε μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και του προέδρου της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων (Vnesheconombank-VEB)» Βλαντιμίρ Ντιμίτριεφ κοινή δήλωση για την υποστήριξη του έργου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνη, το κόστος των έργων τοποθετείται στα 2 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί 100% από τη Ρωσία με την παροχή δανείου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί να λάβει προκαταβολή, ύψους 3 δισ. ευρώ από τα έσοδα του αγωγού.

Ο κ. Λαφαζάνης και ο επικεφαλής της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων», της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Β. Ντιμίτριεφ, εξήγγειλαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα ονομαστεί «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός».

Προανήγγειλαν επίσης τη σύσταση νέας Μεικτής Εταιρείας για την υλοποίηση του αγωγού, με τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών και μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Σκοπός της εταιρείας θα είναι η προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών για την οικονομική ανάπτυξη.

Η νέα αυτή εταιρεία θα αναλάβει την ευθύνη για το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και τη συντήρηση του έργου, το οποίο θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης και άλλες απαραίτητες υποδομές.

Την ίδια ώρα, λίγο πριν από τη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Β. Πούτιν, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, Α. Nτβορκόβιτς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Μόσχα να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.

«Η Ρωσία είναι πρόθυμη να στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση για την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους που θα μας προταθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα και η σύναψη εμπορικών συμφωνιών είναι προτεραιότητα για εμάς. Αν χρειάζονται οικονομική βοήθεια, η Ρωσία θα μπορούσε να εξετάσει το θέμα αυτό», φέρεται να δήλωσε ο κ. Ντβορκόβιτς σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Μάλιστα ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σταθερότητα της Ευρώπης και της Ελλάδας είναι προτεραιότητα για τη Ρωσία και ότι θα στηρίξουν με κάθε μέσο οποιαδήποτε λύση προταθεί για την ελληνική κρίση.