Οι ευρωπαϊκές πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις ξενοδοχειακές τιμές - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Οι ευρωπαϊκές πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις ξενοδοχειακές τιμές - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα
Με το καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει επισήμως εδώ και μερικές μέρες, οι τουρίστες έχουν αρχίσει να επισκέπτονται την Ελλάδα και να απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Πόσο τους κοστίζει, όμως, για το μήνα Ιούνιο; Σε ποια θέση βρίσκεται η ελληνική πρωτεύουσα μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις ξενοδοχειακές τιμές; 

Την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δίνoυν τα αποτελέσματα του Καταλόγου Ξενοδοχειακών τιμώντης Trivagoγια το μήνα Ιούνιο 2015, για διεθνείς αλλά και εθνικούς προορισμούς.

Σύγκριση μέσων ξενοδοχειακών τιμών σε ευρωπαϊκές πόλεις:

Γενικότερες μειώσεις φαίνεται να έχουν οι ξενοδοχειακές τιμές των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα, με την Αθήνα ωστόσο να διατηρεί αυξητικές τάσεις.

Ειδικότρα, η ελληνική πρωτεύουσα φαίνεται να έχει αυξήσει τις τιμές της για το μήνα Ιούνιο κατά μόλις 16,5 τοις εκατό, σε σχέση με το Μάιο, κατακτώντας έτσι τη δεύτερη θέση. Ακόμη πιο αξιοσημείωτη είναι η μεταβολή των αντίστοιχων τιμών σε ετήσια βάση, η οποία για την Αθήνα ανέρχεται σε ποσοστό 30 τοις εκατό, αφού πέρυσι η μέση τιμή διανυκτέρευσης του Ιουνίου ήταν στα 119 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές, τόσο σε μηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση, παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία της Φρανκφούρτης, τα οποία είναι κατά 17,5 τοις εκατό ακριβότερα σε σχέση με τον προηγούμενο Μάιο και 42 τοις εκατό συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2014, δίνοντας στη γερμανική πόλη τα πρωτεία στις αυξήσεις για τον Ιούνιο. Τρίτο ακολουθεί το Παρίσι, με αυξητική μεταβολή της τάξεως του 13 τοις εκατό, οδηγώντας τη μέση τιμή των παριζιάνικων ξενοδοχείων στα 226 ευρώ, μόλις 3,7 τοις εκατό σε σχέση με πέρυσι. Αυξητικές, αλλά μονοψήφιες, τάσεις είχαν οι Βρυξέλλες, το Ελσίνκι και το Όσλο, το Λονδίνο αλλά και το Βερολίνο, συγκριτικά με το Μάιο.

Πέρα από τις μικρές, σχετικά με άλλους μήνες, αυξήσεις, παρουσιάζεται και πληθώρα μειώσεων. Πιο συγκεκριμένα, μειωτικές τάσεις φαίνεται να έχουν σε μηνιαία βάση κυρίως ιταλικές και ισπανικές πόλεις, όπως η Φλωρεντία και η Ρώμη, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη. Πιο οικονομικά προσιτά φαίνεται να είναι και τα ξενοδοχεία της Βιέννης, αλλά και του Άμστερνταμ με μειώσεις στις τιμές κατά έξι και 13 περίπου τοις εκατό, αντίστοιχα.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται οι 15 σημαντικότερες μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε διεθνείς προορισμούς:

Τη λίστα με το μέσο όρο τιμών διανυκτέρευσης για τις 50 ευρωπαϊκές πόλεις που περιλαμβάνονται στο tHPI Ιουνίου μπορείτε να τη βρείτε ΕΔΩ

Σύγκριση μέσων ξενοδοχειακών τιμών ελληνικών προορισμών:

Με την προσοχή στραμμένη στην πορεία των ξενοδοχειακών τιμών ελληνικών προορισμών, σε μηνιαία βάση, παρατηρούνται εξίσου αυξήσεις και μειώσεις.

Στο Ηράκλειο, η μέση τιμή διανυκτέρευσης ανήλθε στα 90 ευρώ, αυξημένη δηλαδή κατά μόνο δύο περίπου τοις εκατό, ενώ αντίθετα, τα ξενοδοχεία στους Δελφούς είναι για τον Ιούνιο κατά 2,4 τοις εκατό πιο οικονομικά προσιτά. Καμία μεταβολή δεν παρουσιάστηκε στις τιμές των ξενοδοχείων των Ιωαννίνων, οι οποίες παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Μειωμένες φαίνονται οι τιμές στο Ναύπλιο, οι οποίες είναι κατά έξι τοις εκατό πιο χαμηλές, ενώ αντίστοιχο ποσοστό μείωσης παρουσιάζεται και στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των μεγαλύτερων αυξήσεων είναι οι ξενοδοχειακές τιμές στις Σπέτσες με μέση τιμή στα 140 ευρώ, στη Σαντορίνη με 253 ευρώ και στη Μύκονο με 268 ευρώ.

Αξιοσημείωτες αυξήσεις στις τιμές υπήρξαν και στη Νάξο, όπου η μέση τιμή διανυκτέρευσης διαμορφώνεται στα 70 ευρώ, 27,3 τοις εκατό πιο υψηλά σε σχέση με τα 55 ευρώ που ήταν η αντίστοιχη τιμή του Μαΐου, αλλά και στη Ρόδο όπου η μέση τιμή ανέρχεται στα 97 ευρώ.

Σε ετήσια βάση, η μεγαλύτερη μεταβολή προς τα πάνω παρατηρείται στους Δελφούς, όπου τα ξενοδοχεία έχουν κατά 41,4 τοις εκατό υψηλότερες τιμές. Εξίσου αξιοσημείωτη είναι και η μεταβολή τιμών των ξενοδοχείων της Μυκόνου, αφού πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα οι τιμές ήταν κατά 26,4 τοις εκατό χαμηλότερες. Κατά 22 τοις εκατό αυξήθηκαν φέτος οι τιμές και στην Πάρο, ενώ η Σαντορίνη και τα Χανιά ακολουθούν με επίπεδο αύξησης 18 περίπου τοις εκατό.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται ενδεικτικά οι κυριότερες από τις μεταβολές ξενοδοχειακών τιμών σε ελληνικούς προορισμούς:

Σημειώνεται ότιοι μέσες τιμές προκύπτουν από τη βάση δεδομένων της trivago έπειτα από τη σύγκριση τιμών από περισσότερα από 200 διαφορετικά online booking sites.