Το άγνωστο βιογραφικό της Έλενας Παναρίτη

Το άγνωστο βιογραφικό της Έλενας Παναρίτη
Η φράση «αν δεν με θέλουν μια φορά, εγώ δεν τους θέλω δέκα» που αποδόθηκε στην Έλενα Παναρίτη όταν έγινε γνωστό ότι 45 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραφαν κείμενο διαμαρτυρίας για να ζητήσουν την ανάκληση της τοποθέτησης της στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδος στο ΔΝΤ μπορεί να διαψεύστηκε από την ίδια, αλλά λειτούργησε ως αφορμή για να «στοιχειοθετηθούν» σοβαρές καταγγελίες εναντίον της αναφορικά με τον βίο και την πολιτεία του «μνημονιακού» της παρελθόντος.


Το οξύμωρο για την όλη αναστάτωση που προκλήθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Έλενα Παναρίτη θεωρήθηκε ανάξια να αναλάβει την επίμαχη διοικητική θέση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όταν εδώ και καιρό ήταν γνωστό πως αποτελεί μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ως σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πέραν όμως αυτής της αντίφασης, που συνδέεται με την συντονισμένη εσωκομματική επιθετικότητα εναντίον του τσάρου της ελληνικής οικονομίας, η Έλενα Παναρίτη, η κόρη του στρατηγού, όπως την αποκαλούσαν στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ήταν στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου, βρέθηκε στο «εκτελεστικό» απόσπασμα του ΣΥΡΙΖΑ επειδή το τεχνοκρατικό και πολιτικό της παρελθόν ήταν εξαιρετικά βεβαρημένο για να της δοθεί με τόση ευκολία το «συγχωροχάρτι» για την όψιμη προσχώρηση της στο «αντιμνημονιακό» μπλοκ.

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΙΚΗ. Η Έλενα Παναρίτη, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια «γυναίκα αράχνη», καθώς στο ιστό των δημοσίων σχέσεων που κατάφερνε να δημιουργεί προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαιότητα της παρουσίας της στα κόλπα της εξουσίας, ενεπλάκησαν όλοι σχεδόν οι ηγέτες της μνημονιακής και της αντιμνημονιακής Ελλάδος, ασχέτως εάν στο τέλος ικανοποιούσαν ή όχι τις διεκδικήσεις της.

Η Έλενα Παναρίτη είναι ένας άνθρωπος, που μπορεί να προσαρμόσει τις οικονομικές της γνώσεις στις υπηρεσίες κάθε κυβερνητικού σχεδίου, εφόσον της ζητηθεί η συμβολή της, είτε αυτό φέρει αριστερό, δεξιό ή σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο. Παροχή υπηρεσιών παντός τύπου. Υπήρξε βουλευτής επικρατείας του Γ. Παπανδρέου, αργότερα φλέρταρε για ένα διάστημα με τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας του Α. Σαμαρά και κατέληξε σύμβουλος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του οικονομικού επιτελείου.

Ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» το ταλέντο της Έλενας Παναρίτης και κατάφερε να επιβάλλει την παρουσία της στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό της χώρας ήταν ο αδελφός του τέως πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Νίκος. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με εισήγηση του Ν. Παπανδρέου τοποθετήθηκε το 2009 σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ κατόπιν ενεργειών του αδελφού του τέως πρωθυπουργού «γνωρίστηκε» με το Γ. Βαρουφάκη και ανέλαβε καθήκοντα συμβούλου του μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Σημειωτέον ότι ο Γ. Βαρουφάκης με τον Ν. Παπανδρέου έχουν μακροχρόνια φιλία, η οποία πιστοποιείται από το γεγονός ότι ο πρώτος υπήρξες «μάρτυρας» στον πολιτικό γάμο του δεύτερου.

ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΕ. Στην έως τώρα πολιτική της διαδρομή η Έλενα Παναρίτη δεν χρεώνεται το σάλο που προκλήθηκε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την διχόνοια που έσπειρε στην οικογένεια Παπανδρέου με αφορμή δηλώσεις που είχε κάνει πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές ότι επί των ημερών του τέως πρωθυπουργού τα νομοσχέδια της κυβέρνησης του πήγαιναν για έγκριση στο Βερολίνο πριν έρθουν στη Βουλή.

Ο Γ. Παπανδρέου έγινε έξω φρενών με τους ισχυρισμούς της και την κατηγόρησε για συκοφαντία, ενώ δεν έκρυψε την οργή του απέναντι στον αδελφό του Νίκο Παπανδρέου, καθώς η Έλενα Παναρίτη με τη συμπεριφορά της αυτή επέδειξε ασέβεια και αχαριστία γιατί η βοήθεια που της είχαν προσφέρει, τοποθετώντας την στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2009, ήταν αν μη τι άλλο πολύτιμη για την προώθηση της καριέρας της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Έλενα Παναρίτη έφτασε στο σημείο να «αδειάσει» τον Γ. Παπανδρέου επειδή ο τελευταίος δεν την αξιοποίησε στο πρώτο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε όταν έγινε πρωθυπουργός.


Το Περού και τα 42.000 στρέμματα βοσκοτόπων

Προτού η Έλενα Παναρίτη αποτελέσει «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν προηγηθεί μπαράζ αποκαλύψεων από αριστερά Μέσα Ενημέρωσης αναφορικά με το τεχνοκρατικό και όχι το πολιτικό της παρελθόν, επικεντρωμένα στις αποστολές που είχε αναλάβει ως στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Κυρίως για τις σχέσεις της με τον πρώην Πρόεδρο του Περού Φουτζιμόρι. Η κ. Παναρίτη πήγε να «εργαστεί» στο Περού, το 1991, σαν απεσταλμένη της Παγκόσμιας Τράπεζας, αφού πρώτα είχε συνεργαστεί από το ίδιο πόστο με τα καθεστώτα των Φιλιππίνων, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Το 1992, έγινε πραξικόπημα στο Περού από τον τότε πρόεδρο Φουτζιμόρι, ο οποίος το 2000 εγκατέλειψε την εξουσία και το Περού, καταδικασμένος σε πολυετή φυλάκιση για υπεξαίρεση χρήματος και μαζικές δολοφονίες.

Όλη την περίοδο της δικτατορίας Φουτζιμόρι, η κ. Παναρίτη κατηγορήθηκε ότι συνεργαζόταν με το καθεστώς προωθώντας τη «μεταρρύθμιση της αγοράς ακινήτων και τις στρατηγικές των ιδιωτικοποιήσεων.

Μπορεί η κ. Παναρίτη να είναι γνωστή για την διαδρομή της ως οικονομολόγου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ωστόσο στην Εύβοια, όπου έχει οικογενειακές καταβολές την γνωρίζουν και για ένα ακόμα λόγο. Για την μεγάλη ακίνητη περιουσία της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα η ίδια είχε καταχωρήσει στην δήλωση πόθεν έσχες ως (πρώην) βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ διαθέτει 44 στρέμματα οικοπέδων και αγροτεμαχίων σε αρκετές περιοχές της Εύβοιας και ειδικότερα στο Βαθύ Αυλίδος, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι είναι συνιδιοκτήτρια μαζί με την οικογένειά της 42.000 στρεμμάτων βοσκοτόπων στην ίδια περιοχή, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι οι πρόγονοί της ήταν μεγαλογαιοκτήμονες στην Αυλίδα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ