Επιτάχυνση των συνομιλιών ζητούν Μέρκελ - Ολάντ

Επιτάχυνση των συνομιλιών ζητούν Μέρκελ - Ολάντ
Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και δανειστών ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο Βερολίνο, με αφορμή τον "Διάλογο για το Κλίμα".

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις επόμενες ημέρες στη Ρίγα, ενώ επισήμαναν ότι "ο χρόνος τρέχει". «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά με μια μακροπρόθεσμη λύση», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Θα συναντήσουμε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα στην Ρίγα (στη Σύνοδο Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ) και θα δούμε τότε αν θα δοθεί η δυνατότητα για συνομιλίες. Οι συνομιλίες πρέπει βεβαίως να επιταχυνθούν. Επιθυμούμε να γίνει ουσιαστική πρόοδος στο πλαίσιο στο οποίο λαμβάνονται αποφάσεις, όπως στο Brussels Group, διότι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου προέβλεπε ότι θα υπήρχε πρόγραμμα μέχρι το τέλος Μαΐου και αυτό ειναι απαραίτητο, καθώς η παράταση τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. Όλοι ενδιαφερόμαστε να ολοκληρώσουμε ως το τέλος του Μαΐου. Όταν θα του μιλήσουμε, σίγουρα θα το θέσουμε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Φρανσουά Ολάντ: «Πρέπει να επιταχύνουμε, διότι η ημερομηνία του τέλους Μαϊου πλησιάζει γρήγορα. Η Ελλάδα έχει και ανάγκη χρηματοδότησης, η οποία δεν μπορεί πλέον να περιμένει. Πρέπει να βρεθούν πόροι. Θα έχουμε την ευκαιρία, όπως το κάνουμε συχνά, να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και στην Ρίγα και εκεί θα μιλήσουμε με μια φωνή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε:

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά θέλουμε και να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση ώστε να μην έχουμε πάντα αυτή την ανασφάλεια. Αυτό είναι προς το συμφέρον όλων - Ελλάδας και ΕΕ - αυτό είναι το πνεύμα το οποίο μας οδηγεί και σίγουρα θα μας οδηγήσει και τις επόμενες ημέρες. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε ως το τέλος Μαϊου να βρίσκονται λύσεις στο τραπέζι», κατέληξε.

Η Γερμανία έχει δεσμευθεί να μειώσει έως το 2020 κατά 40% τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν το 1990.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει μία ταυτόσημη δέσμευση με ορίζοντα το 2030. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές παγκοσμίως, υποσχέθηκαν από την πλευρά τους να μειώσουν από 26% έως 28% τις εκπομπές αερίων έως το 2025 σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν το 2005.