Δημοψήφισμα: «O Σόιμπλε ξαναγράφει την ιστορία»

Δημοψήφισμα: «O Σόιμπλε ξαναγράφει την ιστορία»
Αμφιβολίες για το, εάν όντως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέστησε στον Γιώργο Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, εκφράζει η γερμανική η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε σημερινό δημοσίευμά της.

Yπό τον τίτλο «Ο Σόιμπλε ξαναγράφει την ιστορία», η Handelsblatt σημειώνει: «Το πρόβλημα με τα λεγόμενα αυτά (του Β. Σόιμπλε) είναι ότι δεν ταιριάζουν διόλου με τα όσα προκύπτουν από μια έρευνα στα αρχεία των εφημερίδων και περιοδικών από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου του 2011.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν τότε ανεξαιρέτως πόσο έκπληκτη είχε μείνει η Μέρκελ με την πρόταση Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος. Αυτό δεν ταιριάζει με τον ισχυρισμό του υπουργού της ότι είχε συμβουλεύσει τον έλληνα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Μήπως εργαζόταν ο Σόιμπλε κατά της Μέρκελ; Σίγουρα όχι.

Διάφορα μέσα έγραφαν επίσης ότι ο Σόιμπλε είχε σημαντικό μερίδιο ευθύνης στο ότι μετά την προαναγγελία του δημοψηφίσματος δεν είχε εκταμιευτεί δόση για την οποία είχε δοθεί ήδη το πράσινο φως.

Τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν επίσης ότι Μέρκελ, Σαρκοζί και Σόιμπλε απειλούσαν τον Παπανδρέου ότι ένα ‘όχι’ των Ελλήνων στο πακέτο διάσωσης θα ισοδυναμούσε με την αποπομπή από τη νομισματική ένωση.

Δεν υπάρχουν ρεπορτάζ ή δηλώσεις που να αποδεικνύουν ότι ο Σόιμπλε συνέστησε το δημοψήφισμα. (…) Η δήλωση που θα μπορούσε να θεωρηθεί η πλησιέστερη, ακούγεται εκ των υστέρων σαν μια αρκετά δηλητηριώδης στήριξη (…): Η απόφαση του πρωθυπουργού να αφήσει τον λαό να αποφασίσει για τα μέτρα περικοπών, εγκυμονεί κινδύνους για τον ίδιο’, είχε πει τότε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στη Welt».

Όπως παρατηρεί η Handelsblatt η προειδοποίηση αυτή προς τον έλληνα πρωθυπουργό ότι μπορεί να χάσει το αξίωμά του, δεν συνιστούν απόδειξη ότι του συνέστησε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Όλα τα υπόλοιπα ευρήματα αποδεικνύουν το αντίθετο. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών μάλιστα δεν κατάφερε να εξηγήσει την προφανή αντίφαση, σημειώνει η εφημερίδα σχολιάζοντας, «από ό,τι φαίνεται ο υπουργός Οικονομικών θέλει να ξαναγράψει την ιστορία του ατυχούς προγράμματος διάσωσης».

Η ανασφάλεια παραμένει

Η Berliner Zeitung: «Ο Σόιμπλε έχει αρκετή εμπειρία για να γνωρίζει τα ρίσκα. Ήδη το φθινόπωρο του 2011 ένας έλληνας πρωθυπουργός επιθυμούσε ένα δημοψήφισμα για την ευρωδιάσωση: ο Γιώργος Παπανδρέου. Η ηγεσία της ΕΕ τον έθεσε τότε ενώπιον του διλήμματος: μεταρρυθμίσεις ή ευρώ. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών του Παπανδρέου, Ευάγγελος Βενιζέλος. Απλά ακύρωσε το δημοψήφισμα. Ο Παπανδρέου έπρεπε να φύγει. Η ανασφάλεια για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ όμως είχε έρθει και παραμένει έως και σήμερα».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogorup η Tagesspiegel σημειώνει:

«Στο προοίμιο ευρωπαϊκών συναντήσεων μειώνεται συχνά ο πήχης των προσδοκιών προκειμένου να παρουσιάζεται εντέλει το αποτέλεσμα ως επιτυχία. Από ό,τι φαίνεται όμως, εκ των προτέρων ο στόχος στο χθεσινό Eurogroup (…) δεν ήταν να υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα. (…) Ο λόγος είναι ότι δεν υπήρξε η κατάλληλη βάση για να επιτευχθεί συμφωνία. Κατά τις προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της υπήρξε μεν προσέγγιση σε ορισμένα ζητήματα όπως στον ΦΠΑ ή τις ιδιωτικοποιήσεις, εντούτοις οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ή στο συνταξιοδοτικό παραμένουν αρκετά διαφιλονικούμενες. (…) Διπλωμάτης μικρής ευρωπαϊκής χώρας περιγράφει τις διαπραγματεύσεις ως εξής: ‘Οι Έλληνες λένε ότι θέλουν να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, δεν λένε όμως για ποιες συντάξεις μιλάμε και πόσα άτομα θα θιγούν. Έτσι όμως δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε τις οικονομικές συνέπειες και να διαπιστώσουμε ενδεχομένως σε ποια άλλα σημεία πρέπει να γίνουν περικοπές».

Περί «ανευθυνότητας» του Α. Τσίπρα

Η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftwoche παρατηρεί: «Σε περίπτωση που η αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν συμφωνήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις και περικοπές, όπως της ζητείται, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Με ένα πρόγραμμα δισεκατομμυρίων ύψους 240 δις ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ η χώρα διαφυλάσσεται από το 2010 από τη χρεοκοπία. Ωστόσο το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υποσχέθηκε στον προεκλογικό αγώνα να βάλει τέλος στο πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αυτό τη δυσκολεύει τώρα να προβεί σε παραχωρήσεις».

Το σχόλιο της ισπανικής El Mundo: «Η υπομονή με την Ελλάδα εξαντλείται, ωστόσο η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ. Όσον αφορά το ερώτημα εάν οι Έλληνες θα πρέπει να διατηρήσουν το ευρώ, οι χώρες της ευρωζώνης είναι διχασμένες. Η κυβέρνηση στην Αθήνα αρνείται να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές.

Η ανευθυνότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θέτει σε κίνδυνο άλλες χώρες, όπως την Ισπανία, οι οποίες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για την υπέρβαση της κρίσης. Στα τέλη του 2014 οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα είχαν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Η νέα κυβέρνηση όμως κατέστρεψε την πρόοδο. Στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής κατάφερε μόνον ένα: η φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα εντάθηκε».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ