Public Issue: 6 στους 10 Έλληνες δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις

Public Issue: 6 στους 10 Έλληνες δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις
Λίγο η ηχορύπανση, λίγο η ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και η έλλειψη ελεύθερων χώρων και πρασίνου καθιστούν δύσκολη τη ζωή των πολιτών στα πέντε μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας: Αθήνα-Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα. Σύμφωνα με έρευνα της Public Issue, έξι στους δέκα πολίτες εμφανίζονται να είναι δυσαρεστημένοι από την ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα στον δήμο Αθηναίων και στον Πειραιά.


Στο σύνολό τους οι ερωτηθέντες εντοπίζουν την ηχορύπανση (66%) και την ατμοσφαιρική ρύπανση (65%) ως τα δύο σημαντικότερα προβλήματα, ενώ 61% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι δεν έχει ικανοποιητικούς χώρους πρασίνου και πάρκα στην πόλη τους. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό (62%) αυτών που θεωρούν ότι η πόλη τους αναπτύσσεται και κτίζεται χωρίς σχέδιο ή οργάνωση.Η πλέον δυσαρεστημένη ηλικιακή ομάδα πολιτών είναι οι άνθρωποι μεταξύ 35 και 64 ετών.

Αναλυτικά, πιο δυσαρεστημένοι από τη ζωή τους στην πόλη παρουσιάζονται οι κάτοικοι του Πειραιά (83%) και του δήμου Αθηναίων (71%), ενώ οι κάτοικοι των βορείων προαστίων δηλώνουν κατά 51% ικανοποιημένοι, όπως και το 42% στη δυτική Αττική.

Στον Πειραιά με ποσοστό 78% και στο δήμο της Αθήνας με 75% καταγράφονται οι πιο δυσαρεστημένοι πολίτες λόγω έλλειψης πάρκων και πλατειών, με τη Θεσσαλονίκη (66%) και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα (63%) να ακολουθούν.

Κατά 90% στον δήμο Αθηναίων, 79% στη Θεσσαλονίκη, 72% στον Πειραιά και 38% σε Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο θόρυβος και η ηχορύπανση «χτυπάει κόκκινο» στον δήμο Αθηναίων (92%) και ακολουθεί ο Πειραιάς με 75% και η Θεσσαλονίκη με 72%.

Τέλος, δυσαρεστημένοι κατά τουλάχιστον 60% και στα πέντε αστικά κέντρα απαντούν οι ερωτηθέντες στην ερώτηση αν η πόλη κτίζεται με σχέδιο και οργάνωση, με τα «σκήπτρα» να κρατάει ο δήμος Αθηναίων με 75%.