Αυτοί είναι οι 3 Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα με τους πλουσιότερους άνθρωπους του πλανήτη

Αυτοί είναι οι 3 Έλληνες που βρίσκονται στη λίστα με τους πλουσιότερους άνθρωπους του πλανήτη
Την λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη για το 2015 έφερε στο φως της δημοσιότητας το περιοδικό Forbes και ανάμεσα τους βρίσκονται τρεις Έλληνες.

Σύμφωνα με το Forbes, οιτρεις ελληνικής καταγωγής κροίσοι ο οποιοι διαθέτουν περιουσία που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια είναι οι εξής:

1. Φίλιππος Νιάρχος

 • 737ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για το 2015 (το 2014 βρισκόταν στην 687η θέση) -Ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ελλάδα
 • Η περιουσία του υπολογίζεται στα 2,5 δισ. δολάρια
 • Ηλικία: 61
 • Πηγή πλούτου: Πλοία
 • Κάτοικος: Παρισιού
 • Παντρεμένος με 4 παιδιά

Ο πιο πλούσιος Έλληνας είναι ο μεγαλύτερος γιος του Σταύρου Νιάρχου με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο 61χρονος συλλέκτης και επιχειρηματίας είναι στην 737η θέση στον πλανήτη για το 2015 από 687η που ήταν το 2014.

Ο Φίλιππος Νιάρχος, παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών κινείται μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού ενώ θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες στον πλανήτη. Μόνο η συλλογή του από πίνακες και έργα τέχνης υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το πιο ακριβό κομμάτι της συλλογής του είναι το πορτρέτο «Self Portrait With Bandaged ear» (Αυτοπροσωπογραφία με μπανταρισμένο αυτί) του Βαν Γκογκ, και η αξία του εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2009, πριν από έξι χρόνια, ο Φίλιππος Νιάρχος έδωσε 71,7 εκατομμύρια δολάρια για την απόκτηση του «Green Car Crash» του Andy Warhοl ενώ από την συλλογή δεν απουσιάζουν και πίνακες του Πικάσο μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό Υο Picasso το οποίο το απέκτησε το 1989 έναντι 47,9 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία των Sotheby's.

2. Σπύρος Λάτσης

 • 782ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη για το 2015 (το 2014 ήταν στην 506η θέση) -Δεύτερος στην Ελλάδα
 • Η περιουσία του ανέρχεται στα 2,4 δισ. δολάρια
 • Ηλικία: 68 ετών
 • Πηγή πλούτου: Τράπεζες, πλοία
 • Κάτοικος: Γενεύης
 • Παντρεμένος με δύο παιδιά

Ο Σπύρος Λάτσης είναι ο δεύτερος Έλληνας της λίστας με περιουσία 2,4 δισ ευρώ και το 2015 βρίσκεται στην 782ή θέση στην παγκόσμια κατάταξη έναντι 506ης για το 2014. Ο εφοπλιστής με δραστηριότητες και στον χρηματοοικονομικό τομέα αδικείται από την αποτύπωση της στιγμής (Φεβρουάριος 2015) περίοδο που οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά.

3.Τέλης Μυστακίδης

 • 894ος πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη για το 2015 (687ος το 2014)
 • Η περιουσία του ανέρχεται σε 2,2 δισ. δολάρια
 • Ηλικία: 53
 • Πηγή περιουσίας: Εξορύξεις, εμπόριο, αυτοδημιούργητος
 • Κάτοικος: Ελβετίας
 • Παντρεμένος, πατέρας ενός παιδιού

Ο 50χρονος Αριστοτέλης Μυστακίδης γεννήθηκε στη Ρώμη, όπου ο πατέρας του υπηρετούσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, συγκεκριμένα ως επιστημονικός σύμβουλος στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO). Σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στη Βρετανία -εξ ου και η βρετανική υπηκοότητά του-, όπου και σπούδασε στο φημισμένο London School of Economics. Εκεί ξεχώρισε αμέσως, καθώς είχε και το πρόσθετο πλεονέκτημα να μιλάει έξι γλώσσες. Στη συνέχεια επιλέχθηκε από τους «κυνηγούς κεφαλών» μεγάλων πολυεθνικών για να στελεχώσει το τμήμα επενδύσεων ενός αμερικανικού κολοσσού της αγοράς παραγώγων, της Cargill.

Παρέμεινε σε αυτήν για μία εξαετία, κατά την οποία αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ιεραρχία. Εκεί τον εντόπισε ο κ. Ριτς, τότε ιδιοκτήτης της Glencore που ακόμα ονομαζόταν Marc Rich & Co., και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων σε μέταλλα, το 1993. Εαν χρόνο μετά παρουσιάστηκε η μεγάλη ευκαιρία και ο κ. Μυστακίδης εξαγόρασε το 6% από τον βιαίως αποχωρούντα Ριτς.

Εκτοτε, σε συνεργασία με τους συνεταίρους του στην Glencore, ανέλαβε το τμήμα που ασχολείται με το trading ψευδαργύρου, χαλκού και μολύβδου, κερδίζοντας τη φήμη του καλύτερου διαχειριστή επενδύσεων σε βιομηχανικά μέταλλα παγκοσμίως. Ταυτόχρονα εδραίωσε τη θέση του στον ευρύτερο όμιλο καταλαμβάνοντας θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των κυριότερων θυγατρικών της Glencore, όντας μέχρι σήμερα μέλος στα Δ.Σ. των Xstrata Plc, Katanga Mining Limited, Recylex S.A. και Mopani Copper Mines Plc

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη

Όσον αφορά τον πλουσιότερο άνθρωπο του πλανήτη, ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, καταλαμβάνει και πάλι την κορυφή της χρυσής λίστας του Forbes και ανακηρύσσεται για ακόμη μια χρονιά ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Η περιουσία του αγγίζει πλέον τα 79,2 δισ. δολάρια και είναι αυξημένη κατά 3,2 δισ. δολάρια, αφήνοντας τον Μεξικανό μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ στην δεύτερη θέση με 77,1 δισ.

Τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη είναι σύμφωνα με τον κατάλογο ο Γουόρεν Μπάφετ με συνολική περιουσία 72,7 δισ. δολαρίων και τέταρτος ο Ισπανός ιδρυτής της εταιρείας ZARA Αμάθιο Ορτέγα με περιουσία 64,5 δισ. δολαρίων.

Πέμπτος στον κατάλογο είναι ο Λάρι Έλισον, ο ιδρυτής της εταιρείας Oracle, με 54,3 δισ. δολάρια. Στην 10η θέση του καταλόγου συναντάται η πρώτη γυναίκα η οποία είναι η κληρονόμος του κολοσσού των καλλυντικών L'Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ με περιουσία 40,1 δισ. δολάρια. Στην 20άδα και συγκεκριμένα στην θέση 16η βρίσκεται με 33,4 δισ. δολάρια ο 30χρονος ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ ενώ ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος της λίστας είναι ο συνιδρυτής του Snapchat, 24χρονος Έβαν Σπίγκελ.

Φέτος σημειώθηκε αριθμός ρεκόρ με συνολικά 1.826 δισεκατομμυριούχους σε σχέση με τους 1.645 του 2014. Σύμφωνα με το Forbes, οι 46 από αυτούς είναι μικρότεροι των 40 ετών ενώ 536 είναι Αμερικανοί, 213 Κινέζοι, 103 Γερμανοί, 90 Ινδοί και 88 Ρώσοι. Η Ευρώπη έχει 482 δισεκατομμυριούχους.