Σκότωσε τη Ρίβα γιατί ξύπνησαν τα «αρχέγονα ένστικτα» λέει η υπεράσπιση του Πιστόριους

Σκότωσε τη Ρίβα γιατί ξύπνησαν τα «αρχέγονα ένστικτα» λέει η υπεράσπιση του Πιστόριους
Ο συνήγορος του Όσκαρ Πιστόριους δήλωσε σήμερα Παρασκευή κατά την παρουσίαση των τελικών επιχειρημάτων του στη δίκη του

παραολυμπιονίκη ότι όταν ο πελάτης του πυροβόλησε και σκότωσε τη σύντροφό του Ρίβα Στέενκαμπ, ξύπνησαν τα "αρχέγονα ένστικτά του", επειδή τον κυρίευσε ο φόβος κι αισθάνθηκε ευάλωτος.

Ο 27χρονος Πιστόριους κατηγορείται για τον φόνο της Στέενκαμπ, μοντέλου και απόφοιτης της Νομικής, στο σπίτι του στην Πρετόρια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τον Φεβρουάριο του 2013.

Ο συνήγορος του Πιστόριους Μπάρι Ρουξ υποστήριξε ότι ο πελάτης του πυροβόλησε τη σύντροφό του έξω από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου όπου εκείνη είχε καταφύγει επειδή την πέρασε για διαρρήκτη, δηλαδή ευρισκόμενος σε αυτοάμυνα, και γι αυτό τον λόγο θα πρέπει να αθωωθεί.

Ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ, σε όλη τη διάρκεια της δίκης που ξεκίνησε τον Μάρτιο, εμφάνισε τον Πιστόριους ως έναν θερμοκέφαλο, με πάθος για τα όπλα, ο οποίος σκότωσε την 29χρονη από πρόθεση και έπειτα από καυγά.

Ο Ρουξ είπε σήμερα ότι η ψυχιατρική αξιολόγηση που έγινε στον Πιστόριους απέδειξε ότι ο αθλητής είχε αυξημένα αντανακλαστικά εξαιτίας της αναπηρίας του--είναι ακρωτηριασμένα και τα δύο πόδια του--και τόνισε ότι τη στιγμή που πυροβόλησε δεν φορούσε τα προσθετικά του μέλη. Επισήμανε ακόμη ότι η εισαγγελία κάλεσε μόνο μάρτυρες οι οποίοι υποστήριξαν τα επιχειρήματά της και όχι άλλους σημαντικούς μάρτυρες, περιλαμβανομένων αστυνομικών, οι οποίοι ενδεχομένως να υπονόμευαν την υπόθεση.

Σύμφωνα με τον Ρουξ, ο Πιστόριους θεωρούσε ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα να πυροβολήσει κάποιον που θεώρησε ότι είναι διαρρήκτης.

Ο Ρουξ υποστήριξε επίσης ότι οι καταθέσεις των μαρτύρων ως προς τις φωνές μίας γυναίκας που άκουσαν πριν από τους πυροβολισμούς, ήταν αντιφατικές.

Χθες, ο εισαγγελέας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο "δόλιο μάρτυρα" που "δεν είπε την αλήθεια" και κάλεσε την δικαστή Θοκοζίλε Μασίπα να τον καταδικάσει για φόνο από πρόθεση, ποινή που μπορεί να σημαίνει και ισόβια.

Μετά και τη σημερινή αγόρευση του Ρουξ, η δικαστής θα ανακοινώσει την ετυμηγορία. Στη Νότιο Αφρική δεν υπάρχουν ένορκοι στις δίκες κι έτσι η Μασίπα μαζί με τους δύο βοηθούς της θα αποφασίσουν για την τύχη του.