ΣΕΤΕ: Στη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για τα περειφερειακά αεροδρόμια

 ΣΕΤΕ: Στη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για τα περειφερειακά αεροδρόμια
Με αφορμή τις ανακοινώσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ για τα κύρια περιφερειακά αεροδρόμια, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) εκτιμά ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού.

Το γεγονός ότι δεν θα αυξηθούν οι χρεώσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και ότι συνολικά, οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών δεν θα επιβαρυνθούν πάνω από 20 ευρώ, είναι σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ τα σημαντικότερα σημεία.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις ανακοινώσεις για τα κύρια περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ως σημαντική τη διασφάλιση από το ΤΑΙΠΕΔ ότι οι χρεώσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια δεν θα αυξηθούν, πέρα από τα σημερινά επίπεδα, μετά την παραχώρηση, παρά μόνο όταν υλοποιηθεί πλήρως σειρά επενδύσεων από τον ανάδοχο κατά τα πρώτα χρόνια διαχείρισης. Αυτό σημαίνει πως οι επιβάτες και οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν υψηλότερο αντίτιμο πριν βιώσουν αισθητά βελτιωμένες υπηρεσίες.

Ιδιαίτερα θετικό είναι επίσης, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, το γεγονός πως ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων επενδύσεων και αναβαθμίσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, οι συνολικές χρεώσεις των επιβατών και των αεροπορικών εταιρειών δεν θα ξεπερνούν τα 20 ευρώ ανά επιβάτη.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος χαρακτηρίζει θετικό ότι τόσο το ΤΑΙΠΕΔ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη σημαντικότητα της ανταγωνιστικότητας στο επίπεδο των χρεώσεων των αεροδρομίων, με την παράλληλη ανάπτυξη της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, προς όφελος της οικονομίας της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό το γεγονός ότι η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προγραμματίζει να επιταχύνει το θέμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι τόσο η Κυβέρνηση, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητα των τελών του, στην κατεύθυνση που άλλωστε έχουν αποφασίσει και για τα μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια, επιμηκύνοντας αντίστοιχα τον χρονικό ορίζοντα της σύμβασης.

Για τον ΣΕΤΕ, η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας των τελών του μητροπολιτικού αεροδρομίου της χώρας -το οποίο ήδη προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία στους επισκέπτες του και έχει ως υποδομή σημαντικά περιθώρια αύξησης της χωρητικότητάς του- παραμένει ένα από τα σημαντικότερα προαπαιτούμενα για την περαιτέρω εξέλιξη της δυναμικής του τουρισμού της πρωτεύουσας.