«Όχι» στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από ενώσεις καταναλωτών

«Όχι» στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές από ενώσεις καταναλωτών
Κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές τάσσονται 15 ενώσεις-μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών «Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ», εκτιμώντας ότι αυξάνεται το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες μικρών οικογενειακών καταστημάτων, δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις και δεν υπάρξει ουσιαστική αύξηση του τζίρου παρά μετακύλιση μέρος του τζίρου από τις άλλες ημέρες στην Κυριακή.


Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνουν, επίσης, ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο ιδιοκτήτης είναι αυτός που πρώτος ανοίγει το κατάστημά του το πρωί και ο τελευταίος που κλείνει το βράδυ και με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αφαιρείται και η μοναδική ημέρα ξεκούρασης και ανάπτυξης οικογενειακών, φιλικών και κοινωνικών σχέσεων.
Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι, αν για κάποιους ειδικούς λόγους (τουρισμός, τοπικές γιορτές, κ.λπ.) κρίνεται σκόπιμη η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους η τοπική κοινωνία και οι εκεί εμπορικοί σύλλογοι, με την θέση των οποίων συμπορεύεται η Π.ΟΜ.Ε.Κ. «Η Παρέμβαση».
Ακόμη, δεδομένου ότι οι Αντιπεριφερειάρχες ήδη έχουν στο σύνολό τους εκφρασθεί και αφού τον ερχόμενο Ιανουάριο μπορούν να επανεξετάσουν το θέμα και να προβούν στις όποιες αλλαγές, η Π.ΟΜ.Ε.Κ. θεωρεί ότι η παρέμβαση της κεντρικής διοίκησης δεν εξυπηρετεί ούτε την τοπική κοινωνία, ούτε τους μικροεπαγγελματίες, ούτε τους καταναλωτές και οι μόνοι που θα ωφεληθούν από μία γενικευμένη «επιβολή» ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους είναι μόνον τα μεγάλα πολυκαταστήματα.
«Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, ούτε μείωση τιμών θα έχουμε, ούτε νέες προσλήψεις θα γίνουν, ούτε αύξηση του τζίρου θα γίνει. Το μόνον που θα γίνει είναι η μεταφορά τζίρου από τις καθημερινές στις Κυριακές και από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις μεγάλες αλυσίδες, με παράλληλη 'έξοδο στην ανεργία' πολλών μικρομεσαίων που δεν θα αντέξουν άλλο. Αυτό θέλει η κυβέρνηση;» καταλήγει η ανακοίνωση.