Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο

Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο
Σαρωτικές αλλαγές στο κράτος προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφού από το 2015 θα αλλάξουν όλα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και στις μετατάξεις

με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας αλλά και στην αξιολόγηση του προσωπικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.

Με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ θα πραγματοποιούνται οι μετατάξεις, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις στο Δημόσιο από το 2015. Ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα αντικαταστήσει τη γραφειοκρατική διαδικασία των μεταθέσεων, μετατάξεων και των αποσπάσεων στο Δημόσιο έχει ενταχθεί στη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα στο πλαίσιο της πρόσφατης διαπραγμάτευσης και αναμένεται να θεσμοθετηθεί μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού. Το νέο καθεστώς που διαμορφώνει την «εσωτερική αγορά εργασίας» στο Δημόσιο δεν περιλαμβάνει το καθεστώς διαθεσιμότητας για τους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα θα απαγορεύει την παρέμβαση πολιτικών παραγόντων στις μετακινήσεις προσωπικού.

Το σήμα της εκκίνησης για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας έδωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με την έκδοση εγκυκλίου στην οποία ζητά από τους γενικούς διευθυντές την καταγραφή όλων των ειδικών διατάξεων με τις οποίες πραγματοποιούνται αποσπάσεις, μετατάξεις και μετακινήσεις. Η νομοθετική πρωτοβουλία που αναμένεται να κατατεθεί το φθινόπωρο θα περιλαμβάνει την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος μετατάξεων και αποσπάσεων, προκήρυξη των θέσεων μέσω ΑΣΕΠ και μοριοδότηση των υπαλλήλων που θα συμμετέχουν προκειμένου να αναδειχτούν οι καλύτεροι για την κατάληψη των κενών θέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι μετακινήσεις θα γίνονται σε έξι στάδια που είναι τα εξής:
1. Καταγραφή των κενών θέσεων σε όλο το Δημόσιο: η καταγραφή θα γίνεται με βάση τα σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης για τη «δημιουργία» θέσεων που θα φωτογραφίζουν τη μετακίνηση υπαλλήλων.
2. Δύο ή τρεις φορές τον χρόνο θα προκηρύσσεται πανελλαδικός διαγωνισμός που θα περιλαμβάνει τις κενές θέσεις ανά ειδικότητα και κλάδο στις δημόσιες υπηρεσίες ανά την επικράτεια και θα καλούνται οι υποψήφιοι προς μετακίνηση δημόσιοι υπάλληλοι να δηλώσουν συμμετοχή. Ο διαγωνισμός θα γίνεται υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θα έχει τα χαρακτηριστικά των προκηρύξεων της Ανεξάρτητης Αρχής για πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας.
3. Οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν θα καταθέσουν αίτηση στις υπηρεσίες που ανήκουν προκειμένου να λάβουν άδεια για τη μετακίνησή τους. Σε περίπτωση που κριθούν απαραίτητοι στις δομές που υπηρετούν δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό.
4. Οι υποψήφιοι θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και θα υποβάλλουν αίτηση μετακίνησης σε θέσεις αντίστοιχης ειδικότητας και κλάδου με αυτήν που κατέχουν. Θα μοριοδοτούνται από το ΑΣΕΠ στη βάση προδιαγεγραμμένων κριτηρίων που θα αφορούν την εμπειρία, τα τυπικά προσόντα, αλλά και κοινωνικά κριτήρια.
5. Οι υποψήφιοι θα μοριοδοτούνται με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει το ΑΣΕΠ και η Ανεξάρτητη Αρχή θα εκδίδει προσωρινούς πίνακες επιτυχόντων και μετά την κατάθεση ενστάσεων θα δημοσιεύονται οι τελικοί πίνακες.
6. Οι επιτυχόντες που θα έχουν την καλύτερη βαθμολογία στη μοριοδότηση των κριτηρίων μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ θα μετακινούνται στις νέες θέσεις εντός ενός μηνός, άμεσα, χωρίς να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σήμερα με αποκαλύψεις και super προσφορές