Στοπ στον «κατήφορο» στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας

Στοπ στον «κατήφορο» στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας
Με αύξηση 25,4% σε σχέση με πέρυσι «έτρεξαν» οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας στο πρώτο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς

φτάνοντας το 64,1% από το 51% που ήταν πέρυσι, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας -Αττικής (ΕΞΑΑ) Αλέξανδρος Βασιλικός. Αφού επισήμανε ότι τα νούμερα αυτά δεν είναι για «πανηγυρισμούς» υπογράμμισε ότι επιτέλους σταμάτησε ο «κατήφορος» των τελευταίων πέντε χρόνων, με αποκορύφωμα το λουκέτο σε 87 ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Είναι γεγονός ότι η Αθήνα πλέον πετυχαίνει νούμερα που είχε να τα καταγράψει από το 2004.

Μάλιστα, σήμερα Πέμπτη, τα ξενοδοχεία της Αθήνας είναι γεμάτα, απόρροια ενός μεγάλου συνεδρίου των Μαρτύρων του Ιεχωβά, με χιλιάδες συνέδρους.

Όπως σημειώνει ο κ. Βασιλικός, πληρότητες 100% για έναν αστικό τουριστικό προορισμό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν καθόλη τη διάρκεια της περιόδου, παρά μόνο σε κάποιες ημέρες του έτους. Αυτό, όπως αναφέρει ο κ. Βασιλικός, το επιτυγχάνει μια πόλη της Γαλλίας, η Λούρδη στα γαλλικά Πυρηναία, γνωστή για το θρησκευτικό της στίγμα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Σε κάθε περίπτωση, η άνοδος του προορισμού της Αθήνας είναι εμφανής και η εκτίμηση για περαιτέρω άνοδο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο σημείο αυτό, ο κ. Βασιλικός εστίασε στο θέμα των τιμών των ξενοδοχείων της Αθήνας, σημειώνοντας πως είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Φέτος, όπως εξήγησε, η μέση τιμή δωματίου στην Αθήνα είναι 77 ευρώ από 75 πέρυσι.

Η Αθήνα ήταν, είναι και παραμένει η φθηνότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης, με βάση τα στοιχεία «benchmarking».

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού «η δεδομένη αύξηση της τουριστικής κίνησης έναντι του αντίστοιχου 5μηνου του 2013 προς την Αθήνα, που σαφώς γεννά αισιοδοξία, οφείλεται κυρίως στο ότι οι τιμές μας είναι οι χαμηλότερες της Ευρώπης- άκρως ανταγωνιστικές».

Αναλυτικότερα, το πρώτο 5μηνο 2014 «έκλεισε» για την Αθήνα με άνοδο κατά 25,4% της πληρότητας και κατά 2,7% της μέσης τιμής δωματίου, έναντι του 2013, κάτι που σηματοδοτεί άνοδο και για το σύνολο του έτους, δεδομένου του ότι οι επόμενοι είναι οι μήνες αιχμής.

Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού υπενθύμισε πως η Αθήνα από το 2008 έχει χάσει 40% των ξενοδοχειακών εσόδων της και έχει υποστεί απώλεια 87 ξενοδοχειακών μονάδων και σημείωσε ότι όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία αλλά και τις επιπτώσεις του γεγονότος