Βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την αιολική ενέργεια

Βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την αιολική ενέργεια
Τα μέτρα που ελήφθησαν για την εξάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού ΑΠΕ περιλαμβάνουν μείωση των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της ενέργειας, έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς, κ.α.


Διορθώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για την αιολική ενέργεια ζητά η Ένωση του κλάδου, επισημαίνοντας ότι η εξάλειψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ανανεώσιμων πηγών αποτελεί θετική εξέλιξη, αλλά το αποτέλεσμα αυτό θα έπρεπε να επιτευχθεί με πιο δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

Σε εκδήλωση οι εκπρόσωποι της Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) ανέφεραν ότι με τον ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων ετών, που εγκαθίστανται περί τα 100 μεγαβάτ αιολικών ανά έτος, δεν προβλέπεται να επιτευχθεί ο στόχος για το 2020, που είναι η λειτουργία μονάδων ισχύος 7000-7500 μεγαβάτ (από 1800 σήμερα).

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να προστίθενται περί τα 800 μεγαβάτ τον χρόνο, που σημαίνει, κατά την ΕΛΕΤΑΕΝ, ότι θα πρέπει να προχωρήσουν μεγάλα αιολικά πάρκα τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά εφόσον υλοποιηθούν οι διασυνδέσεις. Παράλληλα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ άσκησε επίσης σκληρή κριτική στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το κλίμα το 2030 οι οποίες όπως τονίστηκε είναι κατώτερες των περιστάσεων. Γενικά η ευρωπαϊκή πολιτική τείνει προς την κατάργηση των επιδοτήσεων για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και στην ενθάρρυνση της επιστημονικής έρευνας στον κλάδο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενόψει του εορτασμού στις 15 Ιουνίου της παγκόσμιας ημέρας του Ανέμου. Οι εκδηλώσεις στην Αθήνα ξεκινούν από τις 11 Ιουνίου και περιλαμβάνουν εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, παραστάσεις, κ.α. Το πρόγραμμα βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.eletaen.gr