Προσοχή στους ψηφιακούς εγκληματίες ενόψει Μουντιάλ

Προσοχή στους ψηφιακούς εγκληματίες ενόψει Μουντιάλ
Στον πυρετό του Παγκόσμιου Κυπελλου Ποδοσφαίρου που ξεκινά σύντομα, η Kaspersky Lab προειδοποιεί και ενημερώνει τους χρήστες

για το πώς θα προστατευτούν απέναντι στις επιθέσεις phishing και malware. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των χρηστών από επιθέσεις phishing και κακόβουλου λογισμικού που αντλούν τη θεματολογία τους από το Παγκόσμιο Κύπελλο:

Τι αναφέρει η εταιρεία

Καθώς η Βραζιλία προετοιμάζεται να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το οποίο θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου, οι ψηφιακοί εγκληματίες «στήνουν» τις εκστρατείες τους με στόχο την εξαπάτηση των φιλάθλων.

Οι ψηφιακοί απατεώνες δημιουργούν συνεχώς ιστοσελίδες που μιμούνται τα αυθεντικά domains του Παγκοσμίου Κυπέλλου, των χορηγών και των συνεργατών του – συμπεριλαμβανομένων πολύ γνωστών brands – ώστε να παραπλανήσουν τους χρήστες και να αποσπάσουν προσωπικά τους δεδομένα, όπως το username, το password και οι αριθμοί πιστωτικών καρτών.

Ορισμένες ιστοσελίδες phishing φαίνονται ασφαλείς. Για παράδειγμα, τα URL τους μπορεί να ξεκινούν με “https” (όπου το “s” σημαίνει «ασφαλής»), καθώς οι ψηφιακοί εγκληματίες καταφέρνουν να αγοράσουν έγκυρα πιστοποιητικά SSL από τις αρχές πιστοποίησης.

Τα phishing domains έχουν, επίσης, μερικές φορές και mobile εκδοχές, με εμφάνιση που μοιάζει αυθεντική, στοχοποιώντας χρήστες smartphones και tablets.

Οι εγκληματίες χρησιμοποιούν νόμιμα πιστοποιητικά SSL και για να «μολύνουν» τους υπολογιστές των χρηστών με κακόβουλο λογισμικό. Σε μια συγκεκριμένη απάτη, χρήστες από τη Βραζιλία λάμβαναν ένα μήνυμα, το οποίο τους «ενημέρωνε» ότι είχαν κερδίσει ένα εισιτήριο για αγώνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Εάν ο χρήστης έκανε «κλικ» στο σύνδεσμο για να εκτυπώσει το εισιτήριο, θα οδηγούνταν σε ένα τραπεζικό Trojan.

Οι ειδικοί της Kaspersky Lab ανέφεραν και άλλες εκστρατείες spam με θέμα το Παγκόσμιο Κύπελλο και μηνύματα που χρησιμοποιούνταν σε επιθέσεις Nigerian scam ήδη από το Φεβρουάριο.

Πάντα να ελέγχετε εξονυχιστικά μια ιστοσελίδα πριν εισάγετε στοιχεία ή εμπιστευτικές πληροφορίες. Οι σελίδες phishing είναι σκόπιμα σχεδιασμένες για να μοιάζουν αυθεντικές.
Παρότι οι ιστοσελίδες των οποίων η διεύθυνση ξεκινά με «https» είναι ασφαλέστερες από εκείνες που ξεκινούν με «http», αυτό δε σημαίνει ότι μπορεί κανείς να τις εμπιστευτεί πλήρως. Οι ψηφιακοί εγκληματίες μπορούν να αποκτήσουν νόμιμα πιστοποιητικά SSL.
Σε γενικές γραμμές, να είστε προσεκτικοί με τα μηνύματα που λαμβάνετε από άγνωστους αποστολείς. Συγκεκριμένα, αποφύγετε να κάνετε «κλικ» σε links που βρίσκονται σε e-mail τα οποία προέρχονται από πηγές για τις οποίες δεν είστε απολύτως βέβαιοι. Επίσης, μην «κατεβάζετε» και μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία από μη αξιόπιστες πηγές.