Οι Γερμανοί ξορκίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Οι Γερμανοί ξορκίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Μια αυξανόμενη πλειοψηφία των Γερμανών αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, σύμφωνα με

μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε μερικές ημέρες αφότου ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφώνησε μια αμφιλεγόμενη ομιλία στην Κολωνία. Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Stern έδειξε πως 69% των Γερμανών αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση από το 52% που τάσσονταν εναντίον σε μια έρευνα του 2005.

Το ποσοστό αυτών που υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μειώθηκε σε 26%, από 43% το 2005, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ αντιτίθεται στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ. Η Γερμανία αντιμετώπιζε ανέκαθεν με επιφύλαξη το να επιτρέψει σε μια σε μεγάλο βαθμό μουσουλμανική χώρα 76 εκατ. ανθρώπων να ενταχθεί στην ΕΕ, φοβούμενη πως οι πολιτισμικές διαφορές και το μέγεθός της θα καθιστούσαν υπερβολικά δύσκολη την ολοκλήρωσή της.

Το Σάββατο, ο Ερντογάν εκφώνησε στη Κολωνία μια ομιλία ενώπιον 16.000 υποστηρικτών του καλώντας τους να ενσωματωθούν, αλλά να μην αφομοιωθούν. Περίπου 45.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία εναντίον της εμφάνισης του τούρκου πρωθυπουργού. Περίπου 3 εκατ. άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ζουν στη Γερμανία και 1,4 εκατ. είναι τούρκοι πολίτες και έχουν δικαίωμα ψήφου, ένας αριθμός αντίστοιχος εκείνου των ψηφοφόρων της πέμπτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, των Αδάνων.