Οι Σουηδοί τρώνε ελιές καλαμών

Οι Σουηδοί τρώνε ελιές καλαμών
Την προτίμηση τους στο ελαιόλαδο αλλά και στις ελιές δείχνουν οι Σουηδοί, στο πλαίσιο της στροφής τους στην προς υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες (μεσογειακή κουζίνα, ελαιόλαδο κ.λπ.) και προς νέες κουζίνες και γεύσεις. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη της ελληνικής πρεσβείας στη Σουηδία. Από την άλλη, οι ελιές Καλαμών αποδεικνύονται το δυνατό χαρτί των ελληνικών εξαγωγών γενικότερα.

Παράλληλα, η εισαγωγή ελαιολάδου γίνεται κυρίως από τις ομογενειακές επιχειρήσεις εισαγωγής ελληνικών τροφίμων (π.χ. Meletis Imports, Fontana Food κ.ά.), ενώ η λιανική διακίνηση γίνεται από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ ειδών διατροφής στη Σουηδία (ICA, COOP, LIDL κ.λπ.).
Ειδικότερα η Ελλάδα, κατά την πάροδο των τελευταίων ετών, είναι στην τρίτη θέση όσον αφορά στις εξαγωγές ελαιολάδου στη Σουηδία, τόσο σε ποσότητες όσο και σε αξία (10,3% επί του συνόλου των εξαγωγών το 2013). Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρίσκεται η Ιταλία και ακολουθεί η Ισπανία.
Σχετικά με τις εισαγωγές ελαιών στη Σουηδία, η Ισπανία είναι στην πρώτη θέση και ακλουθεί η χώρα μας.Ειδικότερα η Ελλάδα εξάγει το 42% των συνολικών εξαγωγών ελαιών στη σουηδική αγορά.