Βloomberg: Λάδι, μέλι και αυγοτάραχο θα βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση

Βloomberg: Λάδι, μέλι και αυγοτάραχο θα βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση
«Το ελαιόλαδο και το μέλι μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από την ύφεση» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος του Bloomberg που εστιάζει στη σημασία των αγροτικών προϊόντων για τις ελληνικές εξαγωγές και την ευρύτερη οικονομία.


Οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων θα φέρουν την ανάκαμψη στην Ελλάδα, τονίζει σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, επικαλούμενο και την έκκληση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη Λέσβο για στροφή στην παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων, τα οποία θα απευθύνονται στη διεθνή αγορά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ παρατηρείται «κόπωση» στις ελληνικές εξαγωγές, ωστόσο, εκείνες των αγροτικών προϊόντων κινήθηκαν το 2013 ανοδικά με ποσοστό 3,5%, φτάνοντας τα 4,75 δισ. ευρώ ή 17% του συνόλου.
Το διεθνές πρακτορείο στέκεται και σε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως την Gaea ΑΕ. Η εταιρεία, πουλά ελαιόλαδο και άλλα αγροτικά προϊόντα στο εξωτερικό. «Η επιβίωση εξαρτάται από το να εξάγεις επιτυχημένα τα καλύτερα προϊόντα της ελληνικής γης», σημειώνει ο Αρης Κεφαλογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εξάγει σε 26 χώρες και πέρυσι είχε αύξηση εσόδων 18%. Ας σημειωθεί ότι πριν από ένα μήνα η εταιρεία κέρδισε χρυσό μετάλλιο σε διαγωνισμό ελαιόλαδου στη Νέα Υόρκη.
Παρότι η εγχώρια αγορά έχει επιστρέψει σε προ κρίσης επίπεδα, η στόχευση είναι στο εξωτερικό, λέει από την πλευρά του ο Χρήστος Παπαδημητρίου της ομώνυμης εταιρείας που ειδικεύεται στο βαλσάμικο ξίδι.
Μια ακόμα περίπτωση είναι η βορειοελλαδίτικη Ergon, η οποία ξεκίνησε από ένα εστιατόριο που παράλληλα πωλούσε είδη μαναβικής στη Θεσσαλονίκη το 2012 και ήδη έχει επεκταθεί στο Λονδίνο. Πωλεί, μεταξύ άλλων, μέλι, ψάρια και ελιές ανεξάρτητων παραγωγών. Στα σχέδια ένα κατάστημα στις Βρυξέλλες.