Κουίζ: Τι θεωρούμε...βρώμικο αλλά το θέλουμε με τρέλα;

Κουίζ: Τι θεωρούμε...βρώμικο αλλά το θέλουμε με τρέλα;
Τα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας, κάποιοι από εμάς δίνουμε γη και ύδωρ για να τα αποκτήσουμε και κάποιοι άλλοι -ευτυχώς οι λιγότεροι- δεν διστάζουμε να πατήσουμε επί πτωμάτων. Όσο διαφορετική και αν είναι η προσέγγισή μας, σε ένα φαίνεται να συμφωνούμε: Τα θεωρούμε...βρώμικα. Ποιοι; Τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες και οι μισοί Ευρωπαίοι. Συμφωνούμε που συτμφωνούμε, τουλάχιστον παίρνουμε τα μέτρα μας; 

Έρευνα της MasterCard καταγράφει το ποσοστό των Ελλήνων και Ευρωπαίων που γνωρίζουν ότι τα μετρητά είναι μέσο μεταφοράς μικροβίων καθώς και το ποσοστό εκείνων που πλένει τα χέρια του ύστερα από επαφή με αυτά έτσι ώστε να προωθήσει περισσότερο στην αγορά τη χρήση καρτών και των καρτών ανέπαφης τεχνολογίας.
Η έρευνα διεξήχθη σε 12 ευρωπαϊκές χώρες όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 9000 καταναλωτές και παρόλο που οι 3 στους 4 συμφώνησαν ότι πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά από την επαφή με τα μετρητά, διότι κατατάσσονται πιο ανθυγιεινά απο τα χερούλια στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα κοινόχρηστα τρόφιμα, τα αποτελέσματα αυτών που τα πλένουν είναι απογοητευτικά.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι μόνο ένας στους πέντε πλένει τα χέρια του ύστερα από τη χρήση μετρητών ενώ μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά εκείνων που πλένουν τα χέρια τους ύστερα από επαφή με άλλα «βρώμικα» πράγματα. Συγκεκριμένα το 47% πλένει τα χέρια του αφού αγγίξει ένα ζώο, το 36% ύστερα από μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και το 33% μετά από φτέρνισμα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αθανάσιου Γεραμάνη, Country Manager Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας:
«Το γεγονός ότι παραπάνω από 2/3 Ελλήνων, πιστεύουν ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει η χρήση των καρτών στην ελληνική αγορά. Είμαι βέβαιος ότι η χρήση καρτών, καθώς και ανέπαφων πληρωμών, θα αυξηθεί σίγουρα στο μέλλον, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες θα συνειδητοποιούν, όχι μόνο ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, αλλά και ότι οι κάρτες παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που κάνουν την καθημερινότητά τους ευκολότερη και πιο χαρούμενη.»
Τέλος με αφορμή το γεγονός ότι ο μέσος όρος των χαρτονομισμάτων των Ευρωπαϊκών τραπεζών περιέχει 26.000 βακτήρια και οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι καταναλωτές κάθε φορά που πληρώνουν με μετρητά είναι υψίστης σημασίας, έρχονται να προστεθούν τα λόγια του επικεφαλή των ανέπαφων πληρωμών για την MasterCard Ευρώπης, Chris Kangas:
«Το πιο εμφανές πόρισμα της μελέτης του τρέχοντος έτους είναι ότι παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τις παγίδες υγιεινής των μετρητών, οι Ευρωπαίοι δυσκολεύονται να κόψουν την κακή συνήθεια δαπάνης τους. Η αξιοποίηση ανέπαφων μεθόδων πληρωμής δεν είναι μόνο ένας καινοτόμος τρόπος για να πληρώσει κανείς, αλλά βοηθά επίσης να εξαλειφθούν ορισμένα από τα βακτήρια και τα μικρόβια που γνωρίζουμε ότι μεταδίδονται κατά τη χρήση χαρτονομισμάτων ή κερμάτων.»