Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο του Ecofin - Γ. Στουρνάρας:Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι ασφαλείς

Η τραπεζική ένωση στο επίκεντρο του Ecofin - Γ. Στουρνάρας:Οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι ασφαλείς
Την ικανοποίησή τους για την πορεία της τραπεζικής ενοποίησης εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ecofin, υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Τζόναθαν Φολ, μετά το τέλος της δεύτερης συνόδου εργασίας του άτυπου Ecofin, που έγινε στο Ζάππειο.


Οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην ΕΕ είναι ασφαλείς, είπε ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του φιλόδοξου σχεδίου της τραπεζικής ενοποίησης και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα είναι έτοιμοι οι σχετικοί κανονισμοί προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι διαδικασίες της τραπεζικής ενοποίησης θα συνεχιστούν και από τη χώρα που θα αναλάβει την επόμενη προεδρία, την Ιταλία.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι από τα 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίησή τους από το πρόγραμμα, χρησιμοποιήθηκαν ήδη τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τα 14 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση τραπεζών όπου χρειάστηκε και τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ που απομένουν ως «μαξιλάρι». Εάν δεν χρειαστούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους, πρόσθεσε.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν Τζόναθαν Φόουλ, μιλώντας εκ μέρους του αρμοδίου Επιτρόπου Μπαρνιέ -που απουσίασε εκτάκτως- εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις ενέργειες της ελληνικής προεδρίας και έκανε λόγο για «ευρεία συμφωνία» στην ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα. Άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι θα χρειαστεί ακόμη περαιτέρω δουλειά σε επίπεδο ομάδων εργασίας και υπό την αιγίδα της ιταλικής προεδρίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης θεωρείται κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, παρέμενε σε εκκρεμότητα για πολλούς μήνες και φαίνεται να κλείνει μετά την κατ΄αρχήν πολιτική συμφωνία της 27ης Μαρτίου με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών. Άγνωστο παραμένει πάντως, εάν στο τελικό κείμενο θα συμπεριληφθεί και μία πρόβλεψη για πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, όπως επεδίωκε η ελληνική πλευρά.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν επίσης την αναθεώρηση της οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών, καθώς και την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μετά τη σημαντική αύξηση των κεφαλαίων της πριν από δύο χρόνια -αύξηση που έγινε με στόχο να βελτιωθούν τα εργαλεία χρηματοδότησης ή εγγυοδοσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

"Είμαι ευτυχής που είμαι στο Υπ. Οικονομικών"

Στις αποφάσεις του πρωθυπουργού παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς εάν ενδιαφέρεται για μια μετακίνησή του στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν έχω κάνει καμία σχετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Η τύχη ενός υπουργού και ενός διοικητή μιας κεντρικής τράπεζας βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου».
Για να προσθέσει, στην επανάληψη της ερώτησης, «όχι. Είμαι ευτυχής που είμαι στο υπουργείο Οικονομικών».