Το νέο «αρχηγείο» του Ιβάν Σαββίδη

Το νέο «αρχηγείο» του Ιβάν Σαββίδη
Το Μέγαρο Λόγγου ή αλλιώς το "Κόκκινο Σπίτι" αναμένεται να αποτελέσει το νέο αρχηγείο του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

Το ιστορικό κτίριο της Θεσσαλονίκης, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με διάφορους μύθους, πέρασε στην ιδιοκτησία του κ. Σαββίδη έναντι 4 εκατ ευρώ.
Είναι η δεύτερη αγορά μέσα σε λιγότερους από 5 μήνες για τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, μετά τη "βίλα Ζαρντινίδη", που αγόρασε πέρυσι το καλοκαίρι, επίσης στη Θεσσαλονίκη.
Το «Μέγαρο Λόγγου» ή αλλιώς Κόκκινο Σπίτι ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1928 για λογαριασμό του βιομήχανου Ιωάννη Λόγγου, που καταγόταν από την Νάουσα. Ο Λόγγος ήταν ιδιοκτήτης μιας τεράστιας και πολύ εξελιγμένης κλωστοϋφαντουργίας. Το φανταστικό αυτό κτήριο ήταν έργο του αρχιτέκτονα Τζενάρι.Και από εκεί ξεκινάει ο “Θρύλος μυστηρίου” που κρύβει αυτό το σπίτι…Η «Ανώνυμος Οικοδομική Εταιρία Νέων Χωρών» που κατασκεύασε το κτίριο, χρεοκόπησε παραδόξως λίγο μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, και συγκεκριμένα το 1931. Η βιομηχανική μονάδα του Λόγγου στην Νάουσα καταστράφηκε από πυρκαγιά, επίσης λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου. Όλα αυτά έδωσαν τροφή για σενάρια!
Η όψη του κτιρίου με τα χρόνια δημιούργησε διαφόρους μύθους. Το σπίτι θεωρείται από πολλούς σαν στοιχειωμένο…. Επίσης πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει μια μεγάλη κατάρα.... αφού αυτοκτονίες, άνθρωποι που τρελαίνονται και μυστήρια γεγονότα έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο σπίτι.
Στη φήμη που έχει αποκτήσει συνέβαλαν ορισμένα γεγονότα: εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή του χρεοκόπησε ελάχιστους μήνες μετά την ολοκλήρωση του έργου, ενώ λίγο αργότερα οι εγκαταστάσεις της Κλωστοϋφαντουργίας Λόγγου στη Νάουσα καταστράφηκαν ολοσχερώς από πυρκαγιά...
Το κτίσμα διαθέτει τέσσερα επίπεδα, ισόγειο και τρεις ορόφους. Αν και αρχικά είχε ζητηθεί άδεια ανέγερσης δύο ορόφων, τον Οκτώβριο του 1925 ζητήθηκε συμπληρωτικά η προσθήκη και του τρίτου ορόφου. Κάθε όροφος, δε, έχει δύο διαμερίσματα.