Ερευνα: Μύθος η στροφή των καταναλωτών σε τζάκι και ξυλόσομπα. Τα ποσοστά.

Ερευνα: Μύθος η στροφή των καταναλωτών σε τζάκι και ξυλόσομπα. Τα ποσοστά.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα της Public Issue που καταγράφει τον τρόπο με τον οποίο προτίμησαν να ζεσταθούν οι Ελληνες τον χειμώνα που πέρασε, δημοσίευσε πριν λίγες μέρες το WWF Ελλάς. Το ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει, πέραν από τη σημαντική μείωση στην χρήση πετρελαίου θέρμανσης, είναι το ποσοστό των συμπολιτών μας που χρησιμοποίησε τζάκι και ξυλόσομπα το χειμώνα του 2012.

Αυτό λοιπόν που προκύπτει είναι ότι μόλις τα μισά νοικοκυριά χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης το 2012, σε σχέση με το 2011, ενώ μόλις το 9% των Ελλήνων επέλεξε τζάκι και ξυλόσομπα για να ζεσταθεί.

Επίσης φαίνεται από το δεύτερο μέρος της έρευνας της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς ότι η θέρμανση έχει καταστεί πλέον μία δυσεπίλυτη εξίσωση για όλους τους Έλληνες, με δύσκολους παράγοντες όπως το πετρέλαιο θέρμανσης ή η αιθαλομίχλη.


Το WWF Ελλάς, μέσα από τη νέα συμμετοχική του πρωτοβουλία «Καλύτερη Ζωή, παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το πρώτο μέρος έρευνας κοινής γνώμης της Public Issue. Βάσει των πρώτων στοιχείων, το 81% των Ελλήνων περιόρισε σημαντικά τα έξοδα θέρμανσης τον περσινό χειμώνα.


Σήμερα, η περιβαλλοντική οργάνωση δημοσιεύει το δεύτερο μέρος της έρευνας με εντυπωσιακά ευρήματα για τη θέρμανση των ελληνικών κατοικιών. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το 2011 το 70% των νοικοκυριών χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης, ενώ τον περσινό χειμώνα το ποσοστό αυτό κατρακύλησε στο 35%.Μειώθηκαν δηλαδή κατά 50% τα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν πετρέλαιο θέρμανσης.

Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι οι Έλληνες επέλεξαν τα εξής για τη θέρμανσή τους:
• 35% πετρέλαιο
• 21% φυσικό αέριο
• 16% κλιματιστικό
• 16% σώματα με ηλεκτρισμό
• 9% τζάκια και ξυλόσομπες
Δυο ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά: Ενώ παλιότερα μόλις το 4% των πολιτών χρησιμοποιούσε το κλιματιστικό ως βασικό μέσο θέρμανσης, πέρυσι το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε στο 16%. Παρόμοια, ενώ παλιότερα μόλις το 2% των σπιτιών έκαιγε ξύλα σε τζάκι ή/και ξυλόσομπα, τον περασμένο χειμώνα το συγκεκριμένο ποσοστό σκαρφάλωσε στο 9%.


«Σε πολύ κόσμο έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως το πρόβλημα της αιθαλομίχλης παρουσιάστηκε εξαιτίας της μαζικής χρήσης τζακιού και ξυλόσομπας. Όμως, το ποσοστό ήταν σχετικά μικρό. Αν λοιπόν ένα τόσο μικρό ποσοστό ήταν ικανό να επιφέρει τόσο μεγάλα προβλήματα, σκεφτείτε τι έχει να συμβεί αν η χρήση τζακιών προτιμηθεί φέτος από ακόμη περισσότερα νοικοκυριά», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή».


Το WWF Ελλάς θεωρεί πως ένα από τα βασικά προβλήματα που αναδείχθηκαν από την περσινή μας περιπέτεια είναι η έλλειψη σωστής και καταρτισμένης ενημέρωσης αφενός για την επιλογή κατάλληλου συστήματος θέρμανσης και αφετέρου για τον περιορισμό των αναγκών θέρμανσης με απλούς τρόπους εξοικονόμησης. Η έλλειψη γνώσης οδήγησε σε πανικό και ανορθολογικές επιλογές.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΩ