Αντιδράσεις για τη διαφαινόμενη «κατάρρευση» του μετρό της Θεσ/νίκης

Αντιδράσεις για τη διαφαινόμενη «κατάρρευση» του μετρό της Θεσ/νίκης
Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η παραδοχή του αναδόχου ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η προειδοποίηση ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση, «ειδάλλως η διακοπή του έργου είναι αναπόφευκτη και μάλιστα σύντομα». Τόσο η παραδοχή, όσο και προειδοποίηση παρουσιάστηκαν σε χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου».

Οξύς στους χαρακτηρισμούς του εμφανίστηκε ο τελών εν αργία περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος έκανε λόγο για... ξεφτίλα.

«Τελικά, όλες οι δηλώσεις των πολιτικών ηγεσιών τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκαν άνευ περιεχομένου. Εγιναν, για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από την πραγματικότητα, την οποία επισημάναμε πολλές φορές. Μερικοί νομίζουν ότι απευθύνονται σε ιθαγενείς. Να σταματήσει, επιτέλους, η κοροϊδία και να βοηθήσουμε όλοι για να μη μετατραπεί το μεγαλύτερο δημόσιο έργο της χώρας σε ντροπή για τη Θεσσαλονίκη, σε ξεφτίλα για το πολιτικό σύστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Οι εργαζόμενοι

Ανάστατοι είναι, όμως, είναι φυσικά και οι εργαζόμενοι. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης στον κατασκευαστικό τομέα, Γιώργος Κόκκινος, τα προβλήματα στο έργο είναι πολλά και μεγάλα. «Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Το έργο χωλαίνει και όλοι έπρεπε προ πολλού να ψάξουν για λύσεις. Εστω κι αυτήν, την ύστατη ώρα, ευχόμαστε να υπάρξουν οι εξελίξεις που πρέπει, ώστε το μετρό να πάρει και πάλι μπρος», λέει ο κ. Κόκκινος.

Ο ίδιος, πάντως, εκφράζει το φόβο των εργαζομένων για το ποια μπορεί να είναι η εξέλιξη, αφού, δυστυχώς, δε θεωρείται απίθανο «να μπει λουκέτο» στο έργο. «Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο αυτό. Αν, πάντως, κάποιο έχουν στο μυαλό τους ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο προβλέπει κλείσιμο του έργου και νέα δημοπράτησή του, πρέπει να ξέρουν ότι όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε αποφασισμένοι να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη, ακόμη κι αν χρειαστεί να κατασκηνώσουμε μέσα στα εργοτάξια», υπογραμμίζει ο κ. Κόκκινος.

Αναστάτωση επικρατεί, εξάλλου, και στο έτερο Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης, τα μέλη του οποίου εκτελούν τις ανασκαφές που γίνονται στα εργοτάξια του μετρό. Και αυτοί οι εργαζόμενοι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και φοβούνται για το χειρότερο, ελπίζουν όμως για το καλύτερο.