Νέα συρρίκνωση της μεταποίησης τον Αύγουστο

Νέα συρρίκνωση της μεταποίησης τον Αύγουστο
Νέα συρρίκνωση παρουσίασε ο μεταποιητικός τομέας της Ελλάδας τον Αύγουστο, με τον σχετικό δείκτη της Markit να ενισχύεται ωστόσο, καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Markit, οι λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα εξακολούθησαν να επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν με δριμείς ρυθμούς.

Επίσης, υπήρξε περαιτέρω σημαντική μείωση των επιπέδων στελέχωσης, ενώ εξακολούθησαν οι περικοπές στα αποθέματα. Τα περιθώρια κέρδους συνέχισαν να υφίστανται πιέσεις καθώς το κόστος εισροών αυξήθηκε, ενώ οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν με απότομο ρυθμό.

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) κατέγραψε ελαφρώς υψηλότερη τιμή τον Αύγουστο, σημειώνοντας υψηλό τριών μηνών. Ωστόσο, κλείνοντας στις 42,1 μονάδες, ο δείκτης PMI παρέμεινε σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων και υπέδειξε ακόμα μία έντονη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο δείκτης PMI καταγράφει τιμές κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων για τριάντα έξι συνεχείς μήνες.

Όπως επισημαίνει η Markit, η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να μειώνονται με δριμείς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Ακόμα και μετά το συνυπολογισμό των έντονων εποχικών επιπτώσεων που απορρέουν συνήθως από τις θερινές διακοπές, μέλη των πάνελ εξακολούθησαν να υποδεικνύουν ότι οι απογοητευτικές συνθήκες πίστωσης, η επακόλουθη εξασθενημένη ζήτηση και το, γενικότερα, δυσμενές επιχειρησιακό κλίμα είχαν αρνητικές επιπτώσεις στον όγκο των νέων παραγγελιών.

Η υποχώρηση των πωλήσεων δεν περιορίστηκε μόνο στην εγχώρια αγορά. Τα στοιχεία του Αυγούστου υπέδειξαν ότι οι πωλήσεις στο εξωτερικό συρρικνώθηκαν για δωδέκατο συνεχή μήνα και με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2009.

Εναρμονιζόμενοι με τις δυσμενείς τάσεις σε σχέση με τις παραγγελίες και την παραγωγή, οι Έλληνες κατασκευαστές περιόρισαν σημαντικά τα επίπεδα στελέχωσης κατά τη διάρκεια του μήνα. Παρότι ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, ήταν αναμφισβήτητα σημαντικός, δεδομένου ότι οι εταιρείες κατέφυγαν σε απολύσεις με σκοπό να μειώσουν το εργατικό δυναμικό στα εργοστάσιά τους. Παρά τη μείωση των παραγωγικών πόρων, οι αδιεκπεραίωτες εργασίες περιορίστηκαν για δέκατο πέμπτο συνεχή μήνα.

Όσον αφορά τις τιμές, οι κατασκευαστές ανέφεραν ότι το κόστος ορισμένων πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων των πλαστικών και του σιταριού, αυξήθηκε σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Ο ρυθμός της συνολικής αύξησης των τιμών εισροών επιταχύνθηκε καταγράφοντας υψηλό τεσσάρων μηνών, ωστόσο, τα μέλη του πάνελ δεν κατάφεραν να περάσουν τις αυξήσεις αυτές στους πελάτες τους. Η μέση τιμή χρέωσης μειώθηκε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου για δέκατο όγδοο συνεχή μήνα, ως αποτέλεσμα των ανταγωνιστικών πιέσεων και της εξασθενημένης ζήτησης.

Καθώς η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες εξακολούθησαν να μειώνονται κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, οι Έλληνες κατασκευαστές επέλεξαν να περιορίσουν την αγοραστική τους δραστηριότητα και να συνεχίσουν να κάνουν συντονισμένες προσπάθειες για τη μείωση του όγκου των πλεοναζόντων αποθεμάτων. Τα αποθέματα των προμηθειών περιορίστηκαν και πάλι σημαντικά, καθώς οι απαιτήσεις παραγωγής μειώθηκαν. Υπήρξαν επίσης ενδείξεις αναγκαστικής μείωσης των αποθεμάτων, καθότι συνεχίστηκαν οι αναφορές για καθυστερήσεις στην παράδοση των προμηθειών. Τα στοιχεία του Αυγούστου υπέδειξαν ότι οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν για έκτο συνεχή μήνα.

«Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας παρέμεινε σε ύφεση κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, καθώς η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση εξακολούθησαν να περιορίζονται σημαντικά, σε αντιστοιχία με τις δημοσιεύσεις σχετικά με το δυσμενές επιχειρησιακό κλίμα. Το σημαντικότερο ίσως στοιχείο της τελευταίας περιόδου της έρευνας ήταν η εντονότερη μείωση των νέων παραγγελιών εξαγωγών - η πιο ραγδαία που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2009. Η ώθηση, την οποία έχει τόση ανάγκη ο τομέας μέσω της ζήτησης από το εξωτερικό, δεν έχει δώσει ακόμα δείγματα υλοποίησης καθώς οδεύουμε προς το τέλος του 2012», σχολίασε ο Paul Smith, senior economist της Markit και συγγραφέας της έκθεσης για την έρευνα του ελληνικού PMI.