Μπαρόζο: Στις 12/9 η πρόταση της Κομισιόν για τις τράπεζες

Μπαρόζο: Στις 12/9 η πρόταση της Κομισιόν για τις τράπεζες
Σε ημερομηνία - ορόσημο για την κρίση στην Ευρωζώνη αναδεικνύεται η 12η Σεπτεμβρίου: Εκτός από την ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Καρλσρούης για τον ESM και τις εκλογές στην Ολλανδία, χθες έγινε γνωστό ότι τότε θα παρουσιάσει και η Κομισιόν την πρότασή της για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών που θα αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που δεσμεύθηκαν να καταλήξουν σε συμφωνία έως το τέλος του έτους.

Την είδηση έδωσε σε χθεσινό άρθρο του στην Guardian ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο που τόνισε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχει πολιτική βούληση στην Ε.Ε. να γίνει ό,τι απαιτείται για να προστατευθεί το ευρώ» κι ότι πρέπει να σπάσει «μια και καλή» ο φαύλος κύκλος μεταξύ του κρατικού και του τραπεζικού χρέους, όπου τα χρήματα των φορολογουμένων (4,5 τρισ. ευρώ μέχρι στιγμής) για τη διάσωση των τραπεζών αποδυναμώνουν τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ενώ οι τράπεζες έχουν διακόψει τη ροή των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια, υπονομεύοντας περαιτέρω την οικονομία».

Ο κ. Μπαρόζο διευκρίνισε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα κινούνται σε τρεις άξονες, την ενιαία εποπτεία, την αξιοπιστία (που θα προσφέρει η ΕΚΤ) και την ευρεία κάλυψη, αφού εισηγείται το νέο σύστημα εποπτείας να επεκτείνεται σε όλες τις τράπεζες και όχι μόνο τις συστημικά σημαντικές.

Μια ακόμη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, με αντικείμενο τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν και στις 18-19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα την επίλυση της κρίσης χρέους.