Στις 3 Σεπτεμβρίου ο "πράσινος δακτύλιος"

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο "πράσινος δακτύλιος"
Ξεκινά στις 3 Σεπτεμβρίου η εφαρμογή του «πράσινου» δακτυλίου στην Αθήνα, ωστόσο στη κυβέρνηση δεν έχουν ακόμη καταλήξει στον τρόπο χορήγησης του ειδικού σήματος που θα πρέπει να προμηθευτούν όλοι όσοι δικαιούνται ελεύθερη είσοδο.

Χθες, πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος χορήγησης. Ωστόσο, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι? θα ανακοινώσει σήμερα τη διαδικασία, χωρίς να διευκρινίζει αν η σύσκεψη κατέληξε σε συγκεκριμένη απόφαση. Διαβεβαίωναν πάντως ότι γίνεται προσπάθεια ώστε να χρειαστεί η λιγότερο δυνατή ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Κυκλοφορία
Από την 3η Σεπτεμβρίου θα επιτρέπεται η κυκλοφορία στο μικρό δακτύλιο, χωρίς περιορισμό σε όλα τα οχήματα σύγχρονης αντιρυπαντικής τεχνολογίας euro 5 ή μεταγενέστερης και εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Το ίδιο ισχύει και για τα υβριδικά οχήματα. Ειδικά για τα υβριδικά επιτρέπονται και αυτά που είναι τεχνολογίας euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Τα υπόλοιπα οχήματα επιτρέπεται να κινούνται εντός του μικρού δακτυλίου με το εκ περιτροπής σύστημα «μονών - ζυγών».

Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των λεωφορείων και φορτηγών άνω των 2,2 τόνων που έχουν συμπληρώσει 22 χρόνια ζωής, δηλαδή έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1 Ιανουαρίου 1990.

Η ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 1990 επικαιροποιείται αυτόματα κάθε νέο ημερολογιακό έτος, έτσι ώστε κάθε φορά να απαγορεύονται τα οχήματα που είναι μεγαλύτερα των 22 ετών.

Για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους η προαναφερθείσα απαγόρευση εφαρμόζεται για τα ανωτέρω οχήματα πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1/1/1984.

Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών ? Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λεωφόρο Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

Μονά-ζυγά
Για όλα τα υπόλοιπα οχήματα θα ισχύει το εκ περιτροπής μέτρο των μονών-ζυγών όπως και σήμερα. Τα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση θα πρέπει να λαμβάνουν ειδικό σήμα πράσινου χρώματος.