Νέα εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής

Εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής με παράλληλο στόχο την κοινωνική απαξίωση των φοροφυγάδων ετοιμάζει η κυβέρνηση με βασικό όχημα το νέο φορολογικό πλαίσιο που σχεδιάζει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Από το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα το οποίο ευελπιστούν ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως αντίβαρο στο σκληρό πακέτο με τις περικοπές των 11,6 δισ. ευρώ.
Η απόφαση για έναν ειδικό επικοινωνιακό σχεδιασμό κατά των φοροφυγάδων ελήφθη και στον απόηχο των επεισοδίων στην Υδρα που τραυμάτισαν την εικόνα της χώρας, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Την εντατική μάχη κατά της φοροδιαφυγής, εξάλλου, προανήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς με τις δηλώσεις του σε Βερολίνο και Παρίσι, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα, ενώ κυβερνητικά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι με στόχο να δοθεί ηχηρό πολιτικό μήνυμα από την πλευρά του Μαξίμου στο στόχαστρο βρίσκονται φοροφυγάδες γαλάζιας απόχρωσης από τους οποίους θα ξεκινήσει μπαράζ συλλήψεων.
Σε κάθε περίπτωση στο κυβερνητικό επιτελείο θεωρούν κρίσιμο να μπει τέλος και στην ανοχή που δείχνει ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών απέναντι στους φοροφυγάδες. «Η φοροδιαφυγή ήταν πάντα μία αντικοινωνική συμπεριφορά, αλλά στη σημερινή συγκυρία είναι έως εγκληματική συμπεριφορά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο φοροφυγάς κλέβει από τις τσέπες όλων μας... Η φοροδιαφυγή θα παταχθεί απ' οπουδήποτε κι αν προέρχεται», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ. Εως τα μέσα Οκτωβρίου και την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου σχεδιάζεται να τεθεί κι επισήμως το αίτημα της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, το πρωθυπουργικό επιτελείο επιδιώκει:
1. Να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το πακέτο των νέων περικοπών, το οποίο θεωρείται ότι θα καταγράφεται με θετικό πρόσημο στην έκθεση αξιολόγησης που θα υποβάλει η τρόικα.
2. Να ολοκληρωθεί και προωθηθεί στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση ευελπιστεί να απορροφήσει κι ένα μέρος από τους κραδασμούς που προκαλούν τα επώδυνα μέτρα.
3. Να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα ανοίγει τον δρόμο για αποκρατικοποιήσεις - εξπρές και θα απλουστεύει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το 2013 θα συνοδευτεί από μπαράζ αποκρατικοποιήσεων μεγάλης κλίμακας και γι' αυτό θα πρέπει σύντομα να προετοιμασθεί το έδαφος - νομικά και πολιτικά - ώστε να στεφθεί το εγχείρημα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία. Προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει κοινή συμφωνία των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ ο κ. Σαμαράς έχει δώσει εντολή στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο να επιβλέψει την κατάρτιση νομοθετικής παρέμβασης από οκτώ συναρμόδια υπουργεία, η οποία θα προβλέπει 77 διοικητικής φύσεως αλλαγές και θα διευκολύνει την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Σε νομοθέτημα που ήδη καταρτίζεται θα συμπεριληφθεί κατά τις ίδιες πληροφορίες και διάταξη που θα ανοίγει τον δρόμο για περιορισμό της συμμετοχής του Δημοσίου κάτω από το 50% στις λεγόμενες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, όπως η ΔΕΗ, οι εταιρείες ύδρευσης κ.ά.
Τα τελευταία αγκάθια που απομένουν για να κλειδώσουν τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός στη νέα σύσκεψη με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη αύριο το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ για τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής εξόρμησης ενημερώνει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
πηγή: tanea.gr
20/06/2025 17:55
Qualco: Εξαγόρασε την Empedus – Στα 7 εκατ. ευρώ το συνολικό τίμημα
20/06/2025 17:47