Και νέο «κούρεμα» βλέπει το Reuters

Και νέο «κούρεμα» βλέπει το Reuters
Σχέδιο για νέο «κούρεμα» που θα κυμαίνεται από 70 έως και 100 δισεκατομμυρία ευρώ, επεξεργάζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν τόσο η ΕΚΤ, όσο και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες θα «κουρευτούν» έως και 30%. Στόχος του νέου «κουρέματος» θα είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 70 με 100 δισ. ευρώ, ώστε να φτάσει το 100% ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Την ίδια ώρα η Γερμανία επαναλαμβάνει, ενόψει της συνάντησης Μέρκελ - Σαμαρά στις 24 Αυγούστου, ότι η όποια απόφαση για επιμήκυνση θα ληφθεί μετά την έκθεση της τρόικας. Προλαμβάνοντας το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του οικονομικού προγράμματος, που -σύμφωνα με τους Financial Times- αναμένεται να διατυπώσει την ερχόμενη εβδομάδα στην καγκελάριο ο Αντώνης Σαμαράς, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως η κ. Μέρκελ «παραμένει προσηλωμένη στην ισχύουσα συμφωνία όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για τις μεταρρυθμίσεις», ενώ πρόσθεσε ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί μετά την έκθεση της τρόικας.


Κληθείς από το Reuters να σχολιάσει μια πιθανή διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τσέζαρι Λεβάνοβιτς είπε πως δεν έχει κανένα σχόλιο στην παρούσα φάση».

Η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει, καθώς ούτε η ευρωζώνη ούτε το ΔΝΤ μπορούν να θυσιάσουν την αξιοπιστία τους προσφέροντας στην Ελλάδα μια νέα βοήθεια, αναφέρει σε ένα σκληρό άρθρο του για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Επιμένει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει τελικά να αποφύγει την χρεοκοπία και εξηγεί: «Εάν ο στόχος της Μέρκελ και των συμμάχων της ήταν να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία, τότε απέτυχαν. Το μόνο που κατάφεραν τα μέτρα λιτότητας ήταν να επιδεινώσουν την κρίση και να αυξήσουν το χρέος». Επισημαίνει ότι τίποτα δεν πάει σύμφωνα με όσα είχαν προγραμματισθεί και πως εάν η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανιζόταν ενώπιον της γερμανικής Βουλής, για να ζητήσει ένα τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, μετά το ελληνικό αίτημα που αναμένεται να υποβάλει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για διετή επιμήκυνση, οι κυβερνητικοί εταίροι της θα την κυνηγούσαν έξω από το κτίριο.

Σημειώνει, συνεχίζοντας την κριτική στην Μέρκελ, πως από μόνη της η Γερμανίδα καγκελάριος ενεπλάκη σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση, καθώς επέμενε ότι τα προβλήματα των χωρών της νότιας Ευρώπης μπορούν να λυθούν μόνο με σκληρή λιτότητα και πως το μοναδικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να κάνει αυτά που έπρεπε. Συμπληρώνει ότι η χρεοκοπία θα προσέφερε στην Ελλάδα την ευκαιρία να απελευθερωθεί από τα χρέη της και να κάνει μια νέα αρχή είτε ως μέλος της ευρωζώνης είτε όχι.