Ικανοποίηση από την τρόικα για την πρόοδο των συνομιλιών

Ικανοποίηση από την τρόικα για την πρόοδο των συνομιλιών
«Έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος», δήλωσε η τρόικα μετά την κρίσιμη συνάντηση με τους κ. Στουρνάρα και κ. Βρούτση για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup.

Οι εμπειρογνώμονες των πιστωτών της τρόικας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκλήρωσαν την Κυριακή στην Αθήνα έναν πρώτο κύκλο συνομιλιών με τους Έλληνες αξιωματούχους, για την οικονομική πολιτική που απαιτείται με στόχο την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, την εξασφάλιση μιας σταθερής δημοσιονομικής θέσης και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο δημοσιονομικό σύστημα σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που υποστηρίζεται από τα προαναφερθέντα τρία ιδρύματα.

Σε κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ υπογραμμίζεται πως οι συνομιλίες για την εφαρμογή του προγράμματος ήταν παραγωγικές και υπήρξε μια συνολική συμφωνία για την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτικών προσπαθειών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα το έργο τους τον Αύγουστο και τον προσεχή μήνα.

«Έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος» δήλωσαν οι επικεφαλής της τρόικας, αναφερόμενοι στις συζητήσεις που είχαν με την κυβέρνηση, για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, μετά το τέλος της συνάντησης που είχαν με τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Εργασίας, Ιωάννη Βρούτση, καθώς και άλλα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα έχουν συμφωνήσει σε ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτικών του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών που συμμετείχαν στην σύσκεψη με τους εκπροσώπους των πιστωτών της χώρας επιβεβαιώνοντας επίσης το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι οι συζητήσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και ότι έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθούν κάποια από τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά να συμπεριληφθούν τόσο στον προυπολογισμό του 2012 όσο και στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών ότι όλα θα έχουν οριστικοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου πριν από το προγραμματισμένο Eurogroup.

Ειδικότερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη με την τρόικα ανέφεραν ότι «Η διαδικασία για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2012 προχωρά. Μέσα στην εβδομάδα θα κατασταλάξουμε στο τι θα υλοποιήσουμε και πώς, καθώς και ποια δημοσιονομικά ισοδύναμα θα γίνουν αποδεκτά»

Για τα μέτρα του 2013-14, ανέφεραν ότι «το τελευταίο 10ήμερο, έχουμε δουλέψει μεθοδικά, τα υπουργεία μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ώστε να έχουμε σήμερα ένα καλό ποσοστό- μέρος των 11,5 δισ. ευρώ. Έχουμε συμφωνήσει – και είναι σημαντικό – σε μια σειρά πολιτικών»

Όπως διευκρίνισαν, στο τέλος της εβδομάδας θα αποσταλούν στην τρόικα κάποιες νέες προτάσεις.

«Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι και για το Eurogroup, τον προϋπολογισμό και για ό,τι άλλο εκκρεμεί. Άρα η διαδικασία πάει καλά, προχωρά συστηματικά. Εκτιμώ ότι το ίδιο κλίμα βγαίνει και από τους εταίρους» τόνιζε χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. Ο ίδιος διευκρίνιζε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το θέμα της δόσης. «Ισχύει αυτό που έχει πει και ο κ. Γιούνκερ ότι θα βρεθεί λύση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης τέθηκαν και τα σενάρια για τη διαμόρφωση των μακροοικονομικών μεγεθών για τα επόμενα 2-3 χρόνια καθώς και το θέμα της ύφεσης. Στη συζήτηση συμμετείχαν το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων ενόψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού το Σεπτέμβριο και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που θα πρέπει να ενσωματωθεί σε αυτόν.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα μέτρα για τα 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ, μεταξύ των οποίων τις μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, προνοιακά επιδόματα, την αύξηση ορίων ηλικίας στα 66 έτη και περικοπές έως και 6% ακόμα και στις χαμηλές συντάξεις.

Πριν από την συνάντηση κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι η τρόικα παρέδωσε κείμενο με μέτρα σε πολλά από τα οποία συμφωνεί η κυβέρνηση, ενώ έκαναν λόγο για περισσότερες περικοπές σε όλα τα υπουργεία.

Η τρόικα θα επιστρέψει πάλι στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου για την οριστικοποίηση του πακέτου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ,skai