Ρέσλερ: Είναι στο χέρι των Ελλήνων να διαμορφώσουν το μέλλον τους

Ρέσλερ: Είναι στο χέρι των Ελλήνων να διαμορφώσουν το μέλλον τους
Σκεπτικισμό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εκφράζει εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) Φίλιπ Ρέσλερ. 


Όπως μεταδίδει η Deutshe Welle, σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Ruhr Nachrichten ο Ρέσλερ επισημαίνει: «Θα περιμένουμε κατ΄αρχήν την έκθεση της τρόικα και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε. Ωστόσο οι εξελίξεις στην Ελλάδα προκαλούν σκεπτικισμό. Δεν είναι πλέον μυστικό ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στην Ελλάδα, για παράδειγμα δεν έχει γίνει παρά ελάχιστη πρόοδος σε θέματα όπως η υπεσχημένη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και οι ιδιωτικοποιήσεις».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δηλώνει ότι «δεν νοείται παροχή χωρίς αντάλλαγμα. Εάν δεν υλοποιηθούν οι υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις, τότε δεν θα υπάρξει άλλη οικονομική ενίσχυση. Είναι στο χέρι των ίδιων των Ελλήνων να διαμορφώσουν το μέλλον τους».

Ο Γερμανός δημοσιογράφος υπενθυμίζει στον Φίλιπ Ρέσλερ τις πρόσφατες αιτιάσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι Γερμανοί πολιτικοί χρησιμοποιούν τη συζήτηση για την Ελλάδα για εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες. «Αισθάνεστε ότι η κριτική αυτή σας αφορά;» ρωτάει ο δημοσιογράφος. Η απάντηση του Φίλιπ Ρέσλερ: «Η άποψη που διατυπώνει ο Γιούνκερ παραγνωρίζει το γεγονός ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι συστρατεύονται για την Ευρώπη και από την άποψη αυτή έχουμε επωμιστεί τους μεγαλύτερους κινδύνους. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι πεπεισμένος Ευρωπαίος και κανένα άλλο κόμμα δεν έχει δώσει τόση ώθηση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση όσο το FDP».

«Δημοσιονομική πειθαρχία και βελτίωση ανταγωνιστικότητας»

Κατά τα άλλα ο Φίλιπ Ρέσλερ εκφράζει την αισιοδοξία του για τη θωράκιση του ευρώ, ξεκαθαρίζοντας ότι «το ευρώ αποτελεί κέρδος για τη Γερμανία. Έχει το αντίτιμό του αλλά έχει και την αξία του». Δηλώνει πάντως ότι το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο θα συμβάλει στη δημοσιονομική πειθαρχία και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ δηλώνει αντίθετος στο αίτημα της Γαλλίας και της Γερμανίας να παραχωρηθούν αρμοδιότητες τράπεζας στον υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με στόχο την αγορά κρατικών ομολόγων από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους.

Όσο για τη σχετική έμμεση προαναγγελία αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας δεν φαίνεται να είναι εκ προοιμίου αντίθετος, αλλά αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για προσωρινή λύση σε εξαιρετικές περιπτώσεις: «Η αποστολή της Ε.Κ.Τ. είναι να εξασφαλίζει τη σταθερότητα των τιμών και όχι να χρηματοδοτεί κρατικά χρέη, θα πρέπει λοιπόν να επικεντρωθεί σε αυτήν την αποστολή. Η αγορά κρατικών ομολόγων δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. Η εμπιστοσύνη προς το ευρώ κερδίζεται μόνο μέσω της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Από αυτήν την άποψη συμφωνώ απολύτως με τον Μάριο Ντράγκι» επισημαίνει ο Φίλιπ Ρέσλερ.