Για την ΑΤΕ ενημερώνουν τη Βουλή Στουρνάρας και Προβόπουλος

Για την ΑΤΕ ενημερώνουν τη Βουλή Στουρνάρας και Προβόπουλος
Την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα ενημερώσουν την Παρασκευή ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος μαζί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, για το θέμα της μεταβίβασης της Αγροτικής Τραπέζης στην Τράπεζα Πειραιώς.

Απαντώντας χθες στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας προανήγγειλε ειδική νομοθετική πρωτοβουλία για τα μη ενήμερα δάνεια με ενέχυρο αγροτική γη της Αγροτικής Τραπέζης που δεν θα μεταβιβασθούν στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αναφορικά με το ζήτημα των θυγατρικών εταιρειών της Αγροτικής ο κ. Σταϊκούρας είπε πως όσες δεν θα μεταβιβασθούν στην Τράπεζα Πειραιώς, θα αξιοποιηθούν από το Δημόσιο μέσω του Ταμείου Αξιοποιήσεως Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Αγροτικής θα απαιτούνταν 5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, ενώ άμεσα θα απαιτούνταν περίπου 4 δισ. προκειμένου να αποκατασταθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο εποπτικό όριο του 8%.

Την αναγκαιότητα αυτή μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, δεν απέτρεψαν ούτε οι δύο κεφαλαιακές ενισχύσεις ύψους 1,55 δισ. ευρώ στις οποίες προέβη το ελληνικό Δημόσιο το 2011. Σημείωσε δε πως η επιλογή της μεταβίβασης προκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος επειδή ενείχε το μικρότερο τελικό κόστος.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας έχει αναφερθεί τη τελευταία εβδομάδα επανειλημμένα στη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στη Τράπεζα Πειραιώς κάνοντας λόγο για «εκποίηση» μιας βιώσιμης και κερδοφόρας δημόσιας τράπεζας, για ένα μεγάλο τραπεζικό «σκάνδαλο» και μια «ληστεία» τράπεζας. Έχει ξεκαθαρίσει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει αυτή τη «δωρεά» -όπως την έχει χαρακτηρίσει- σε μια ιδιωτική τράπεζα και έχει εγγυηθεί στους αγρότες ότι θα ανατρέψει την εκποίηση της ΑΤΕ, η οποία όπως έχει δηλώσει «θυσιάζεται προκειμένου να διασωθεί το χρεοκοπημένο τραπεζικό σύστημα».