"Τέλος" στη σύλληψη οφειλετών;

"Τέλος" στη σύλληψη οφειλετών;
Μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα των οφειλετών του Δημοσίου εξετάζει το υπ. Οικονομικών, καθώς παρά τα αυστηρά μέτρα που προβλέπουν συλλήψεις παρατηρείται ραγδαία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Γεγονός που οδηγεί σε σκέψεις ακόμη και για κατάργηση του μέτρου σύλληψης όσων χρωστούν στο Δημόσιο μεγάλα χρηματικά ποσά. Εκατοντάδες οφειλέτες που συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης για μεγάλα χρέη προς το Δημόσιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι οφειλέτες πέτυχαν την αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσής τους και προχώρησαν σε ρύθμιση της οφειλής χωρίς να είναι συνεπείς.

Σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερου στελέχους του υπουργείου στον capital.gr, από τα περίπου 35 δισ. ευρώ το 2009 έχουν πλέον ξεπεράσει τα 45 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι με μια καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών για την πραγματοποίηση κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων του οφειλέτη μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

Στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τους οφειλέτες του δημοσίου το οποίο θεσπίστηκε το Φεβρουάριο του 2011 προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές για όσους δεν πληρώνουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η μη καταβολή χρεών προς το δημόσιο είναι διαρκές αδίκημα με αποτέλεσμα να συνεπάγεται την παραπομπή του οφειλέτη στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Το αυτόφωρο ισχύει για τις περιπτώσεις χρεών άνω των 5.000 ευρώ τα οποία έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημερομηνία που έπρεπε να εξοφληθούν. Με βάση την εγκύκλιο που είχαν εκδώσει οι εισαγγελικές αρχές, η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης και η παραπομπή των οφειλετών με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενεργοποιήθηκε μόνο για όσους φορολογούμενος είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος ή άνω των 75.000 ευρώ από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Το αποτέλεσμα των συλλήψεων, είναι το μέτρο της σύλληψης και του αυτοφώρου να μην φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα όσον αφορά στις κρατικές εισπράξεις. Παράλληλα επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις μπαίνουν χειροπέδες σε φορολογούμενους οι οποίοι ήταν καθ' όλα νόμιμοι μέχρι πρόσφατα και η οικονομική κρίση τους κατέστρεψε.