Επικρίσεις από την Κομισιόν δέχτηκε ο οίκος Moody’s για την υποβάθμιση της Ιταλίας

Επικρίσεις από την Κομισιόν δέχτηκε ο οίκος Moody’s για την υποβάθμιση της Ιταλίας
Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από Α3 σε Baa2, διατηρώντας τις αρνητικές προοπτικές, προχώρησε σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody's αλλά δέχτηκε την απάντηση της Κομισιόν.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Moody's aρχικά, η Ιταλία είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει μία απότομη αύξηση στο κόστος της χρηματοδότησής της ή μία απώλεια πρόσβασηςστις αγορές κεφαλαίων, εξαιτίας της εύθραυστης εμπιστοσύνης των αγορών, τον κίνδυνο «μόλυνσης» από την Ελλάδα και την Ισπανία, καθώς και τα δείγματα από μία διαβρωμένη μη εγχώρια βάση επενδύσεων.

Ακόμη ο οίκος εκτιμά ότι κατά το τρέχον έτος το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 2%, το οποίο θα προκαλέσει εντονότερες πιέσεις στην ικανότητα της χώρας να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Στη χρονική στιγμή που επέλεξε ο οίκος Moody's να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας στάθηκε σήμερα στις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι η απόφαση του οίκου εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Ο Σάιμον Ο' Κόνορ εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποφασιστική δράση που έχει αναλάβει η ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά προβλήματα και μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Ιταλία έχει καταφέρει να βάλει το δημόσιο χρέος της σε καθοδική πορεία (ως ποσοστό του ΑΕΠ), έχει υιοθετήσει μέτρα για την περιστολή των δαπανών στο δημόσιο τομέα καθώς και μέτρα που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών της. Υπενθύμισε, τέλος, ότι η Ιταλία δανείστηκε σήμερα με μειωμένο επιτόκιο.