Δίδακτρα για αιώνιους φοιτητές, αύξηση της θητείας στον Στρατό

Δίδακτρα για αιώνιους φοιτητές, αύξηση της θητείας στον Στρατό
Συνολικό σχέδιο για περικοπές 11,5 δισ. ευρώ πρόκειται να υποβάλει η κυβέρνηση στην τρόικα στις 24 Ιουλίου. Μεταξύ των προτάσεων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διαβούλευσης είναι η επιβολή διδάκτρων στους αιώνιους φοιτητές, η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, η πληρωμή των κληρικών κατά 50% από το κράτος, καθώς και σειρά άλλων δαπανών, όπως προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, μισθοί ΔΕΚΟ. Οι διυπουργική θα συνεχίσει τις συζητήσεις και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη στη σύσκεψη των «3».

Η πρώτη αναγνωριστική σύσκεψη έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Ευρυπίδη Στυλιανίδη, Αντώνη Μανιτάκη, Κωστή Χατζηδάκη, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, Ανδρέα Λυκουρέτζου, Αντώνη Ρουπακιώτη και Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την προσεχή Δευτέρα, ώστε την Τετάρτη στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση να έχει γίνει μια πρώτη καταγραφή των μέτρων που προκρίνονται. Σήμερα, Παρασκευή, θα υπάρξει τεχνική σύσκεψη με συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων.

Επί του παρόντος, κανένα μέτρο δεν έχει κλειδώσει. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της τη μελέτη του ΚΕΠΕ στην οποία διατυπώνονται περί τις 150 προτάσεις που οδηγούν σε εξοικονομήσεις ύψους 7,5 δισ. ευρώ, στον στενό δημόσιο τομέα. Επιπρόσθετα αναζητούνται μέτρα 4 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από περικοπές κοινωνικών επιδομάτων αλλά και από αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Μεγάλες προσδοκίες εξοικονομήσεων εναποτίθενται στον «εξορθολογισμό» των ΔΕΚΟ, έννοια στην οποία θα μπορούσαν να περιληφθούν και τα «λουκέτα», είτε με κλείσιμο είτε με συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η κυβέρνηση αναζητά σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους:

  • Οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία.
  • Οι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.
  • Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες.

Όπως σημειώνει Το Βήμα, οι περικοπές θα αναζητηθούν κωδικό-κωδικό και δαπάνη προς δαπάνη από τις πιστώσεις του συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του 2012.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο «τραπέζι» βρίσκονται προνοιακά επιδόματα, δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, περικοπή εφάπαξ, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, συγχωνεύσεις νοσοκομείων και Οργανισμών, ισοδύναμα μέτρα για τις απολύσεις, μισθοί ΔΕΚΟ κα άλλες λειτουργικές δαπάνες.

Έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα για τα ειδικά μισθολόγια

Από τη διυπουργική, που συνεδρίασε την Πέμπτη προέκυψε ότι έχουν ήδη εξευρεθεί ισοδύναμα 40 εκατ. ευρώ για το 2012 και ακόμη 120 εκατ. ευρώ για το 2013 ώστε να μη γίνουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών.

Η εξοικονόμηση θα προέλθει σύμφωνα με τις ίδιες πηγές με μεταθέσεις πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και επανεξέταση συγκεκριμένων συμβάσεων. Μένει να φανεί αν θα τα δεχθεί και η τρόικα καθώς η παρέμβαση αυτή δεν έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Τ.Γκάιτνερ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας. Ο αμερικανός ομόλογός του τον κάλεσε για να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του (οι δυο άνδρες γνωρίζονται από το παρελθόν) και ζήτησε να πληροφορηθεί τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο κ. Στουρνάρας τον ενημέρωσε για τη συνεδρίαση του Eurogoup και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Από την πλευρά του, ο κ. Γκάιτνερ εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και τόνισε προς τον υπουργό Οικονομικών ότι θα είναι στη διάθεσή του εφόσον τον χρειαστεί.