Ραχόι: Τα πρώτα ισπανικά μέτρα μέχρι το 2014

Ραχόι: Τα πρώτα ισπανικά μέτρα μέχρι το 2014
Από το βήμα της Βουλής, ο Ισπανός πρωθυπουργός κ.Ραχόι προανήγγειλε το πρώτο μέρος του πακέτου μέτρων για συνολική εξοικονόμηση 65 δισ. σε δυόμισι χρόνια.

Στα μέτρα που σοκάρουν την ισπανική κοινωνία περιλαμβάνεται η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από το 18% στο 21%, αλλά και η αναστολή του δώρου Χριστουγέννων στους δημοσίους υπαλλήλους. Με την ανεργία να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό και την οικονομία σε ύφεση, η Μαδρίτη οφείλει να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2014 –υπολογίζοντας και την παράταση ενός έτους από την ΕΕ.

Ο κ.Ραχόι αναφέρθηκε σε επανεξέταση των επιδομάτων ανεργίας -η οποία τον περασμένο Μάιο έφτασε το 24,6%- αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, μέσω της οποίας θα εξοικονομηθούν 3,5 δισ. ευρώ και αύξηση της έμμεσης φορολογίας στην ενέργεια.

«Κατανοώ ότι τα μέτρα αυτά πλήττουν τον καθένα. Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα» δήλωσε ο κ.Ραχόι και υπογράμμισε ότι αν και επίπονα, τα μέτρα του νέου πακέτου πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση, όπως επιτάσσει η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα του λόγω της κρίσης.