1,8 εκ. φορολογούμενοι δεν έκαναν ακόμη δήλωση

1,8 εκ. φορολογούμενοι δεν έκαναν ακόμη δήλωση
Μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους: Mέχρι την Τετάρτη, πέντε μέρες πριν την λήξη της προθεσμίας, περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει δήλωση -καθυστέρηση που παραγόντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν στα αυξημένα ποσά φόρου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος, των περικοπών στις εκπτώσεις δαπανών και της έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο μέσος φόρος που προκύπτει από το σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν αποσταλεί έως τώρα στους φορολογούμενους ανέρχεται στο ποσό των 1.540 ευρώ. Χθες μάλιστα ταχυδρομήθηκε και νέα, η τέταρτη, σειρά 1.937.343 εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Από το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζουν ότι η εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων επιβαρύνεται με προσαυξήσεις ενώ επισημαίνεται ότι ο νόμος προβλέπει επίσης την κατάργηση του αφορολόγητου για τους εκπρόθεσμους.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι εξετάζεται οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση να εξαιρούνται από τη δυνατότητα αξιοποίησης του μεγάλου αριθμού των δόσεων για την καταβολή του φόρου που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται αρνητικό στο να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να αποκλεισθεί δεδομένου του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα.

Ρύθμιση για δόσεις μόνο στους «τακτικούς»

Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ προωθεί νομοθετική ρύθμιση για εξόφληση των επιβαρύνσεων σε εννέα δόσεις, μόνο όμως για όσους υποβάλλουν εμπρόθεσμα δήλωση.

Η νομοθετική ρύθμιση φαίνεται πως προωθείται στη Βουλή με διαδικασίες «εξπρές». Ωστόσο, σε αυτήν δεν θα μπορούν να υπαχθούν όσοι υποβάλλουν δήλωση μετά την εκπνοή της προθεσμίας -πέραν του ότι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο, χάνοντας το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

πηγή: tanea.gr