«Ψαλίδι» στα οικονομικά των δήμων

«Ψαλίδι» στα οικονομικά των δήμων
Περικοπές στα οικονομικά των δήμων όλης της χώρες θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών, Ευ. Στυλιανίδη με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Χ. Ράιχενμπαχ. Τα βασικά σημεία της εισήγησης του υπουργού σχετικά με το πρόγραμμα που θα υλοποιήσει είναι:

· Σε ιδιώτες η αποκομιδή των σκουπιδιών. Η ανάθεση θα γίνει σε εξωτερικές υπηρεσίες με σκοπό να μειωθεί το κόστος από 87.700.000 ευρώ σε 78.000.000.

· Μείωση του μισθού των αιρετών, των μελών επιτροπών και των συμβουλίων με όφελος περίπου 7.000.000 ευρώ.

· Μείωση του κόστους των εκλογών κατά 50% (περίπου 40.000.000 ευρώ).

· Εξορθολογισμό δαπανών που αφορούν στη λειτουργία και τη στελέχωση των βρεφονηπιακών σταθμών

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ιδιαίτερα στον κ. Ράιχενμπαχ την αναγκαιότητα συνέχισης αλλά και ενίσχυσης των δομών παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με σκοπό την ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και των αναξιοπαθούντων, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Οι αναγκαίοι πόροι εκτιμάται ότι θα εξευρεθούν από τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δήμων στη χώρα μας που, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, πρέπει να συμβαδίζει τόσο με τη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη, όσο και με την συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης των κοινωνικών δικτύων καταπολέμησης της φτώχειας.

«Κάθε ευρώ που διασφαλίζεται από τον εξορθολογισμό των δαπανών των ΟΤΑ και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους προς όφελος του πολίτη», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, «θα ενισχύει την Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας που ξεκινά το Υπουργείο στον πόλεμο κατά της φτώχειας. Την επόμενη βδομάδα θα αρχίσουν να δουλεύουν οι ομάδες και πιστεύω ότι σύντομα θα καταγραφούν τα αποτελέσματά μας σε πιλοτικά μοντέλα δήμων τα οποία μπορούν με γρήγορους ρυθμούς να αναπαραχθούν σε ολόκληρη τη χώρα. Είμαι βέβαιος πώς θα κερδίσουμε το στοίχημα με το χρόνο, στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργώντας νέες σύγχρονες δομές ανάλογες με αυτές των ευρωπαϊκών».

Ο κ. Ράιχενμπαχ, από την πλευρά του, δήλωσε: «Είχαμε μια δημιουργική συνάντηση, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήσαμε όλα τα σοβαρά ζητήματα που άπτονται του υπουργείου. Είμαστε ικανοποιημένοι από την προετοιμασία που είχατε κάνει αναφορικά με τον Οδικό Χάρτη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων το δυνατό συντομότερο».