Πιθανή σύνοδος του Eurogroup στις 20/7 για το ισπανικό πρόγραμμα

Πιθανή σύνοδος του Eurogroup στις 20/7 για το ισπανικό πρόγραμμα
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα συναντηθούν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, θα έχουν «πιθανώς» κι άλλη συνάντηση στις 20 Ιουλίου για να υπογράψουν το πρόγραμμα βοήθειας της Ισπανίας, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκές πηγές.

Υπάρχει «μια μεγάλη πιθανότητα» το μνημόνιο με το οποίο διαμορφώνεται το σχέδιο βοήθειας του ισπανικού τραπεζικού τομέα να υπογραφεί στις 20 Ιουλίου, κυρίως επειδή ο έλεγχος των τεσσάρων μεγάλων ισπανικών τραπεζών εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη και οι λεπτομέρες του σχεδίου βοήθειας δεν θα είναι έτοιμες στις 9 Ιουλίου, εξήγησαν οι πηγές.

Ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε χθες ότι η Μαδρίτη «πρόκειται να διαπραγματευτεί με την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή» τις συνθήκες βοήθειας για τις τράπεζές της με στόχο να παρουσιάσει ήδη από τις 9 Ιουλίου ένα συγκεκριμένο ποσό.

Όμως το πρόγραμμα αυτής της συνόδου έχει ήδη επιφορτιστεί με συνομιλίες, κυρίως για τη βοήθεια στην Ελλάδα, σημείωσαν οι πηγές.

'Αλλες ευρωπαϊκές πηγές που ερωτήθηκαν επίσης χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσαν ότι μια νέα σύνοδος του Eurogroup μετά τις 9 Ιουλίου δεν είναι ένα ενδεχόμενο που μπορεί να αποκλειστεί, είτε πρόκειται για κανονική συνάντηση είτε για συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η ευρωζώνη δεσμεύτηκε στις αρχές Ιουνίου να χορηγήσει βοήθεια έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ισπανικές τράπεζες. «Έχουμε έναν συνολικό υπολογισμό, σύμφωνα με τον οποίο, στη χειρότερη περίπτωση, η βοήθεια θα είναι 62 δισεκατομμύρια ευρώ» επανέλαβε χθες ο ντε Γκίντος, επικαλούμενος τον υπολογισμό που πραγματοποίησαν ο γερμανικός οίκος Ρόλαντ Μπέργκερ και ο αμερικανικός Όλιβερ Γουάιμαν.