Φινλανδία και Ολλανδία μπλοκάρουν την συμφωνία για τον ΕSM

Φινλανδία και Ολλανδία μπλοκάρουν την συμφωνία για τον ΕSM
Την πρόθεση της Φινλανδίας και της Ολλανδίας να μπλοκάρουν την αγορά κρατικών ομολόγων από τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ΕSΜ της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κυβέρνηση, παρά τις αποφάσεις που έλαβαν οι ευρωπαίοι ηγέτες την περασμένη εβδομάδα.

Το ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής ανέφερε ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν σε μέτρα για τη μείωση του κόστους δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένες πληροφορίες για τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης (EFSF) αλλά και ο μόνιμος (ESM) όσον αφορά την αγορά ομολόγων.

Ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών είπε σήμερα πως η χώρα του δεν είναι θετική για την αγορά ομολόγων από τον ESM στη δευτερογενή αγορά, διευκρινίζοντας ότι η Ολλανδία θα ψηφίζει κατά περίπτωση, εκτιμώντας τις συνθήκες που θα επικρατούν κάθε φορά.

«Η Φινλανδία θεωρεί ότι είναι ένας αναποτελεσματικός τρόπος για να σταθεροποιηθούν οι αγορές» δήλωσε ανώτερος Φινλανδός αξιωματούχος. «Λόγω της παρέμβασης της Φινλανδίας, και μεταξύ άλλων, και της Ολλανδίας, η δυνατότητα του ESM να αγοράζει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, έχει μπλοκάρει» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε πάντως σήμερα πως δεν απαιτούνται αλλαγές στη συνθήκη που διέπει τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ, προκειμένου να είναι δυνατή η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.