Τους έδιναν πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας για να μην γράφουν εξετάσεις

Τους έδιναν πλαστά πιστοποιητικά δυσλεξίας για να μην γράφουν εξετάσεις
Δικογραφία σε βάρος τριών γυναικών για συμμετοχή σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης, με κατάρτιση και έκδοση πλαστογραφημένων πιστοποιητικών δυσλεξίας, σχηματίστηκε από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ειδικότερα, μετά από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα του Τμήματος Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας εντοπίστηκαν 121 πλαστά πιστοποιητικά, τα οποία είχαν κατατεθεί σε σχολεία, κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Λέρου, της Λέσβου και της Αττικής. Σημειώνεται ότι τα πιστοποιητικά δυσλεξίας χρησιμοποιούνται ως δικαιολογητικά για να απαλλαγούν μαθητές από τις γραπτές εξετάσεις.

Στο πλαίσιο της προανακριτικής έρευνας προέκυψε ότι μία από τις κατηγορούμενες, μία 73χρονη συνταξιούχος του Σισμανόγλειου, που διατηρεί κέντρο λογοθεραπείας σε προάστιο της Αττικής είχε τον κεντρικό ρόλο στην κατάρτιση και έκδοση των περισσοτέρων πλαστών πιστοποιητικών δυσλεξίας.

Μετά τη συνταξιοδότηση της, η 73χρονη παρέμεινε για ένα εξάμηνο ως συνεργάτης στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, εκδίδοντας πιστοποιητικά δυσλεξίας, είτε αυτοτελώς, χωρίς να έχει δικαίωμα, είτε πλαστογραφώντας την υπογραφή της αρμόδιας Ψυχολόγου για την έκδοσή τους.

Έπειτα από την αποχώρησή της από το νοσοκομείο συνέχιζε να καταρτίζει πιστοποιητικά, συνεργαζόμενη με τη 48χρονη, η οποία ήταν γραμματέας στο αρμόδιο Τμήμα του Νοσοκομείου «Παίδων Πεντέλης» και την 56χρονη - ψυχολόγο του ιδίου Νοσοκομείου.

Επιπλέον προέκυψε ότι εξέδιδε τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, είτε έναντι αμοιβής (από 300 έως 900 ευρώ), είτε χωρίς αμοιβή στους πελάτες του κέντρου λογοθεραπείας της, για να διατηρεί την πελατεία της.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής εξέτασης θα αξιολογηθεί ποινικά η συμπεριφορά των ατόμων που ζητούσαν και λάμβαναν τα πιστοποιητικά, καθώς σε πολλές περιπτώσεις φέρεται ότι ζητούσαν νόμιμα πιστοποιητικά και δεν γνώριζαν ότι παραλάμβαναν πλαστογραφημένα.