Τον Ιούλιο έρχεται η ώρα της λιτότητας και για τους Γάλλους

Τον Ιούλιο έρχεται η ώρα της λιτότητας και για τους Γάλλους
Επειτα από μία μακρά προεκλογική εκστρατεία και μία μίνι περίοδο χάριτος, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρέπει να προετοιμάσει τους Γάλλους για το πικρό χάπι της λιτότητας, που περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων και πιθανές περικοπές δαπανών στον δημόσιο τομέα, από όπου προέρχεται μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του.

Η γαλλική κυβέρνηση παραδέχεται ότι πρέπει να εξοικονομηθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2012 για να τηρηθούν οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Γαλλίας, δηλαδή η επαναφορά του ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ, πριν από τον στόχο του 3% για το 2013, που θα απαιτήσει εξοικονόμηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Η δεξιά αντιπολίτευση της Γαλλίας σήμανε αυτήν την εβδομάδα το τέλος της περιόδου χάριτος για την νέα ηγεσία της Γαλλίας.

Στο διάστημα ανάμεσα στις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές, ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ορισμένα φιλολαϊκά μέτρα, όπως η επαναφορά του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη για όσους έχουν ξεκινήσει νωρίς τον εργασιακό τους βίο και την αύξηση ορισμένων οικογεναικών επιδομάτων. Τον Ιούλιο, θα πρέπει να εφαρμόσει μέρος του φορολογικού του προγράμματος, την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών, που είναι εξαιρετικά δαπανηρές για τον προϋπολογισμό, την αύξηση του φόρου επί της περιουσίας και την επιβολή φόρου επί των μερισμάτων.

Η γαλλική αριστερά θεωρεί ότι η συμβολή των Γάλλων στην αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να είναι δίκαια και ότι οι πλουσιότεροι πρέπει να πληρώσουν περισσότερο.

Πηγή:ΑΜΠΕ