Γ. Βεστερβέλε: Υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Γ. Βεστερβέλε: Υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, επαναλαμβάνει ότι η κρίση χρέους «επέδειξε την ανάγκη επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης» της Ευρώπης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή στην εφημερίδα «Figaro».


«Η κρίση έδειξε ότι υπάρχει ανάγκη να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση. Ενα σφάλμα διαπράχθηκε κατά τη δημιουργία του κοινού νομίσματος: η οικονομική πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι επαρκώς συντονισμένη. Η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από μία κοινή αγορά και ένα κοινό νόμισμα. Είναι μία κοινότητα έκφρασης της κοινής μας κουλτούρας. Η επαναδιατύπωση του ευρωπαϊκού σχεδίου αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και επίσης για την υπέρβαση της κρίσης χρέους. Κανείς επενδυτής δεν θα ποντάρει στην Ευρώπη, εάν δεν έχει την πεποίθηση ότι η Ευρώπη πιστεύει στον εαυτό της και εργάζεται για την πρόοδό της» είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Στο πολιτικό επίπεδο, ο Γκίντο Βεστερβέλε προτείνει κάθε μεγάλη πολιτική ευρωπαϊκή οικογένεια να παρουσιάσει έναν κοινό επικεφαλής υποψήφιο στις προσεχείς ευρωεκλογές.

«Αυτό θα έκανε καλό στην Ευρώπη, εάν οι επόμενοι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές παρουσιάζονταν από κοινού σε όλες τις χώρες και έκαναν από κοινού προεκλογική εκστρατεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ευρώπη θα αποκτούσε πιο οικείες ευρωπαϊκές φυσιογνωμίες. Για τον λόγο αυτόν επιθυμούμε οι πολιτικές οικογένειες να παρουσιάσουν κοινό επικεφαλής υποψήφιο», λέει Ο Γκίντο Βέστερβέλε.

Ο γερμανός υπουργός εκφράζει επίσης την υποστήριξή του προς την Ιταλία, η οποία βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των αγορών και εφαρμόζει αποφασιστικής σημασίας μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

«Η Ιταλία είναι μία πολύ ανταγωνιστική χώρα με πολλά πλεονεκτήματα, όπως και η Ισπανία. Μόλις εφαρμοσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι χώρες αυτές θα μπορέσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους», κατέληξε.