«Έχουμε μια εβδομάδα να σώσουμε την Ευρωζώνη»

«Έχουμε μια εβδομάδα να σώσουμε την Ευρωζώνη»
Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου μπορεί να είναι «αποκαλυπτικές», μιλώντας για μία «πιθανή δίνη θανάτου», της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο πολιτικά και λιγότερο οικονομικά.

Μιλώντας σε ξένες εφημερίδες πριν από τη μίνι Σύνοδο προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη την Παρασκευή -με τη συμμετοχή Μόντι, Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι-, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας, προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη.


Πρόσθεσε ότι οι «4» της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο που έχει ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της «μόλυνσης» από την κρίση χρέους, ενώ ικανοποιεί και την άρνηση της Γερμανίας να επιβάλει κυρώσεις για οικονομική ανευθυνότητα.


Το σχέδιο, είπε, είναι ένα από τα «απολύτως απαραίτητα» που πρέπει να συμφωνηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

«Δεν μπορεί να υπάρξει - πράγματι, δεν θα υπάρξει - ένα πλήρες, λεπτομερές πρόγραμμα, αλλά θα υπάρχουν ισχυρά στοιχεία και ένας σύντομος δρόμο - ελπίζω σύντομος, λίγους μήνες - για να φτάσουμε στο συνολικό πρόγραμμα» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας αφορούν «μια πληρέστερη ένωση τραπεζών, με προόδους όσον αφορά την ολοκληρωμένη και, ει δυνατόν ενιαία, επιτήρηση», «μια κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων».

Μίλησε για το σχέδιο που θα τεθεί την Παρασκευή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα αφορά «νέους φιλικούς προς την αγορά μηχανισμούς πολιτικής» και θα έχει ως στόχο «να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται - με την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ΕΕ για δημοσιονομική πειθαρχία».

Η μίνι Σύνοδος Κορυφής θα είναι μία ευκαιρία να επισημανθούν τα σημεία σύγκλισης και να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής. Μάλιστα, η Ιταλία αναμένεται να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο.

Σε συνέντευξή του στον Guardian και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Μ.Μόντι δήλωσε ότι εάν αποτύχει η Σύνοδος Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου, τότε «θα υπάρξουν σταδιακά περισσότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε μεμονωμένες χώρες, ενώ οι πιο αδύναμες χώρες θα παρενοχλούνται».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθέσεις θα έχουν στόχο όχι μόνο όσους απέτυχαν να τηρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, αλλά και εκείνους -όπως η Ιταλία- οι οποίοι, όπως είπε, «συμμορφώθηκαν με τους κανόνες», αλλά κουβαλούσαν μαζί τους από το παρελθόν ένα υψηλό χρέος.

«Ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα πρέπει να ανέχεται τα υψηλά επιτόκια, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στα κράτη, αλλά και έμμεσα στις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που απαιτείται για την οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε.

Μιλώντας για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας στις συνομιλίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι αντιμέτωπο με την οικονομική παράλυση, «η απογοήτευση του κοινού απέναντι στην Ευρώπη θα μεγαλώσει», δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

«Για να βγούμε σε καλή κατάσταση από αυτή την κρίση στην Ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή οικονομία, χρειάζεται μεγαλύτερη ολοκλήρωση» πρόσθεσε. Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από την Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, συμπλήρωσε.