Ράινφελντ: Τα ευρωομόλογα είναι μια τεχνιτή τόνωση

Ράινφελντ: Τα ευρωομόλογα είναι μια τεχνιτή τόνωση
Η εισαγωγή του ευρωομολόγου, ενός μέσου αμοιβαιοποίησης του χρέους των χωρών της ευρωζώνης, είναι μια πολύ κακή μέθοδος, δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Dagens Industri (DI).

«Αντί να τονώσουμε τεχνητά τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα χρειαστούν περισσότερες εθνικές μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, να λειτουργήσουν τα κράτη και να απαλλαγούμε από τη διαφθορά», τόνισε ο Ράινφελντ.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής που τις κέρδισε η φιλοευρωπαϊκή δεξιά καθιστά δυνατό το σχηματισμό μιας κυβέρνησης στην Αθήνα, γεγονός που βελτιώνει τις πιθανότητές της χώρας να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, δήλωσε στην DI . «Απλά δεν μπορούμε να πούμε ότι ο κίνδυνος είναι πίσω μας», υπογράμμισε «πολλές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη-θα ήταν ωραίο αν όλοι οι Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων, άρχιζαν να πληρώνουν φόρους».

Τα ευρωομόλογα, στέλνουν λάθος μηνύματα σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, είτε είναι καλοί διαχειριστές ή όχι, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Σουηδίας η χώρα του οποίου δεν είναι μέλος της ευρωζώνης. Ο Ράινφελντ θεωρεί ότι μια τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε σε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού για τις χώρες που είναι καλοί διαχειριστές, ενώ οι χώρες που πρέπει να προβούν σε μεταρρυθμίσεις, θα δουν τα επιτοκιά τους να μειώνονται τεχνητά ανοίγοντας το δρόμο για την υπερκατανάλωση.