Πτώση για το πετρέλαιο - Άνοδος για τον χρυσό

Πτώση για το πετρέλαιο - Άνοδος για τον χρυσό
Η μείωση στις πωλήσεις λιανικής το Μάιο σε συνδυασμό με την ενδείξεις αποπληθωρισμού στις τιμές παραγωγού οδήγησαν στην πτώση της ισοτιμίας USDJPY και στην ταυτόχρονη άνοδο του χρυσού. Μια βαθύτερη ματιά στις ανακοινώσεις αποκαλύπτει ότι τελικά η βασική αιτία μείωσης των παραπάνω μετρήσεων είναι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου.

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, ο αποπληθωρισμός στο πετρέλαιο είναι καλοδεχούμενος καθώς μειώνει το κόστος παραγωγής των τελικών προϊόντων, μειώνοντας και το τελικό τους κόστος. Είναι ευρέως γνωστό ότι η Fed τηρεί αντι-αποπληθωριστική στάση. Αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία και καθιστά κατάλληλο τον αποπληθωρισμό (κυρίως τον δομικό αποπληθωρισμό) είναι ότι η αύξηση στους μισθούς εδώ και αρκετούς μήνες δεν ακολουθεί τους ρυθμούς του πληθωρισμού. Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία στους μισθούς, τότε το διαθέσιμο εισόδημα θα μειωθεί και αυτό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη απειλή για την αμερικανική οικονομία.

Το δολάριο έχει εξασθενίσει τις τελευταίες δύο ημέρες αν και η επάνοδος του γεν προετοιμάζει το έδαφος των επόμενων ημερών. Αύριο συνεδριάζει η Τράπεζα της Ελβετίας για το τρίμηνο, αναμένονται τα στοιχεία πληθωρισμού σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, η Τράπεζα της Ιαπωνίας συνεδριάζει την Παρασκευή και την Κυριακή διεξάγονται οι εκλογές στην Ελλάδα. Δεδομένης της αναμενόμενης κατάληξης των παραπάνω εξελίξεων, η σημερινή κίνηση του γεν και κυρίως του πετρελαίου δείχνει ότι η αποστροφή ρίσκου βρίσκεται προ των πυλών.

Στην αγορά ομολόγων, τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα παραμένουν σε δεινή θέση με τις αποδόσεις των 10ετών να αυξάνονται στο 6,715% και στο 6,215% αντίστοιχα. Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου αυξάνεται κατά 20,9 μονάδες βάση στο 4,678%.

Πηγή:dailyfx