Ιταλία και Κύπρος τα επόμενα "θύματα" των αγορών;

Ιταλία και Κύπρος τα επόμενα "θύματα" των αγορών;
Η Ιταλία κάνει ό,τι είναι «απαραίτητο» προκειμένου «να διασωθεί όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες» δήλωσε χθες ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πασέρα, την ώρα που εκφράζονταν φόβοι ότι η χώρα του θα γίνει το επόμενο «θύμα» των αγορών.

«Η μεγάλη τούτη πειθαρχία στην οποία έχουμε υποβληθεί στον δημοσιονομικό τομέα μάς τοποθετεί μεταξύ των χωρών που δύνανται ν' αντιμετωπίσουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την χρηματοοικονομική αναστάτωση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο Ιταλός υπουργός.

Ερωτηθείς για τη βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες, ο κ. Πασέρα έκρινε πως η Ευρώπη «ανταποκρίθηκε με επαρκή τρόπο» .

Αναφορικά με το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου βοήθειας προς την Ιταλία, τόνισε πως «το να μη σώσουμε την Ευρώπη και να αφήσουμε το ευρώ να καταρρεύσει θα ήταν πολύ περισσότερο δαπανηρό από το να προσφέρουμε βοήθεια στις χώρες που δυσκολεύονται».

Η Κύπρος, από την άλλη, δεν αποκλείει την προσφυγή στη βοήθεια της ΕΕ και δήλωσε ότι οποιαδήποτε αίτηση για διάσωση από τους εταίρους όχι μόνο θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά πιθανόν να περιλαμβάνει και τις ευρύτερες δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή δήλωσε: «Οταν κάποιος προσφεύγει στον μηχανισμό στήριξης, πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα γεγονότα, περιλαμβανομένων και των αναγκών που πιθανόν να προκύψουν στη συνέχεια. Γι' αυτό θα είναι ένα συνολικό αίτημα που θα καλύπτει όχι μόνο τις τρέχουσες περιστάσεις αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες».