Εμφανίσεις από πλαστικό στο EURO

Εμφανίσεις από  πλαστικό στο EURO
Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, όμως υπάρχουν ήδη πέντε νικητές, τουλάχιστον στον τομέα της ανθεκτικότητας και της καινοτομίας.

Πρόκειται για τις Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Πολωνία και Κροατία, οι ποδοσφαιρικές εμφανίσεις των οποίων είναι κατασκευασμένες κατά 98% από ανακυκλωμένο PET, το ίδιο που χρησιμοποιείται για τα πλαστικά μπουκάλια.

Οι στολές που ράβονται με αυτό τον τρόπο είναι 23% ελαφρύτερες και 20% ισχυρότερες από τις προηγούμενες. Τα σορτς κατασκευάστηκαν με 100% ανακυκλωμένο PET, ενώ η φανέλα διαθέτει τρύπες από λέιζερ, προκειμένου να επιτυγχάνεται καλύτερος εξαερισμός στις πιο «ζωτικές» περιοχές του σώματος και να βοηθείται η ρύθμιση της θερμοκρασίας του ποδοσφαιριστή στη διάρκεια του αγώνα.

Συνολικά, για να κατασκευαστεί μια εμφάνιση χρησιμοποιήθηκαν (κατά μέσο όρο) 13 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. Το ΡΕΤ, το οποίο στην τεχνική ορολογία είναι το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, χημικά μέρος της οικογένειας του πολυεστέρα, είναι μια θερμοπλαστική ρητίνη που αποτελείται από φθαλικές ενώσεις, κατάλληλη για επαφή με τρόφιμα. Χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή δοχείων για ποτά (66%) και τροφίμων (8%). Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των φιαλών PET, που απονεμήθηκε το 1973, σήμερα έχει γίνει μια χρήσιμη πηγή για την παραγωγή νέων υλικών, κυρίως σε είδη ένδυσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ