Αμεσα μέτρα απαιτεί από την Κύπρο, η Κομισιόν

Αμεσα μέτρα απαιτεί από την Κύπρο, η Κομισιόν
Πιο κοντά στην αναζήτηση βοήθειας βρίσκεται η Κύπρος, σύμφωνα με όσα δηλώνει στους Financial Times, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της νήσου, Πανίκος Δημητριάδης, απηχώντας σχόλια που έκανε προχθές ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, την ώρα που η Κομισιόν χτυπά καμπανάκι, απαιτώντας άμεση δράση για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της κυπριακής οικονομίας.

Ο Π. Δημητριάδης δηλώνει ότι η Κύπρος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψιν και την προθεσμία στο τέλος του μήνα για την ανεύρεση 1,8 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Cyprus Popular Bank. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά τα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε δηλώσει την Παρασκευή: «Δεν θεωρώ δεδομένο ότι θα διαπραγματευτούμε την ένταξή μας σε έναν μηχανισμό βοήθειας, (αλλά) δεν θέλω να το αποκλείσω».

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στέλνει σαφές μήνυμα στην Λευκωσία, για επείγουσα αντιμετώπιση των «ανισορροπιών» της κυπριακής οικονομίας.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου για την οικονομία, Όλι Ρεν, ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» ότι «η Κύπρος οφείλει να αναλάβει δράση» προς υλοποίηση των εφτά συστάσεων των Βρυξελλών.

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια φάση κατά την οποία η Κυπριακή Κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική για την αναβλητικότητά της να προχωρήσει σε μέτρα και ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστηρίζει ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος εάν από το 2,5% το δημοσιονομικό έλλειμμα ανέβει στο 3%».

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν εξήγησε ότι η κατεπείγουσα ανάγκη για μέτρα στην περίπτωση της Κύπρου έχει τριπλή αφετηρία:

1. «Το εύρος και το πεδίο των ανισορροπιών που διαπιστώθηκαν στην Κύπρο, όπως επίσης και οι ενδεχόμενες αρνητικές δευτερογενείς συνέπειες σε άλλες οικονομίες της Ευρωζώνης, δημιουργούν την ανάγκη για μια συνολική ρύθμιση και μια αποφασιστική πολιτική δράση σε σταθερή βάση, επειγόντως», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα της κυπριακής οικονομίας στο 2,5% ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2012.

2. «Τη βαριά έκθεση» του κυπριακού τραπεζικού τομέα στην ελληνική οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό τομέα, που, όπως ανέφερε, «έχουν αξιοσημείωτη επίδραση στην κυπριακή οικονομία». Υπό το φως αυτών των δεδομένων, «η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών πρέπει να τύχει στενής παρακολούθησης».

3. «Το μεγάλο ύψος του συσσωρευμένου χρέους του ιδιωτικού τομέα έχει επίσης αναγνωριστεί ως πηγή ανησυχίας». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο βαθμός χρέωσης των νοικοκυριών στην Κύπρο είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ, κυρίως λόγω δανείων που χορηγήθηκαν για στεγαστικούς σκοπούς